Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hur ska facket spara pengar?

I förra numret av Hotellrevyn ställde vi den frågan till läsarna. Här är några synpunkter på fackets ekonomi:

Publicerad 26 juni 2003

Starta en restaurang
Starta en restaurang som innehåller allt: mat, sunt, snabbt, välgörande. Starta också massagekliniker för stressad restaurangpersonal men till ett rimligt pris. Lär ut teknik mot utbrändhet för medmänsklighet.
Tina Lundberg, Ystad

Vi måste förändra så det märks
l Värva fler medlemmar? Hur? Vi har dåligt OB. Vilken annan bransch har det så? Där jag har jobbat var det inga förutom jag som var medlem i facket. Och vi var många anställda. Varför? De förstår inte varför de ska vara med när de inte sett någon förändring. Vi måste övertyga restaurangfolk att om vi är många medlemmar kan vi börja påverka våra avtal och vår situation.
Viktora Bergström, Johanneshov

Slösa inte med våra pengar
l Stoppa slöseriet med våra pengar. Feta ombudsmän är inget vi vill ha. Sänk era löner idag! In med kompetenta människor, bort med alla myglare!
Folke Berg, Skara

Sluta skicka tidningar till mig
l Sluta skicka inbetalningar, kort och medlemstidningar till dem som inte betalar. Betalar man inte, är man inte medlem. Jag meddelade på telefon att jag skulle gå ur, men ni fortsatte. Då slutade jag betala. Ni lägger fortfarande pengar på utskick till mig. Om ni gör så till många, går ni back i er budget. Det är ganska logiskt.
Johanna Jönsson, Drottningholm

Avslöja svartjobbarna
l Bojkotta alla krogar som har ?svartjobbare?, krogar med HRF-medlemmar ska komma fram i ljuset? Krogar som har ?svartjobbare? kan inte ha någon yrkeserfarenhet som tar sina ?jobbare? från gatan. Låt dessa krogar straffas genom att böta till A-kassan, dvs fler kontroller på restauranger. A-kassemedlemmar kan få vinst på att avslöja.
HRF-medlem

Besök våra arbetsplatser
l Börja med att göra besök på arbetsplatserna! På min nuvarande har ingen representant besökt företaget någonsin trots att alla anställda är medlemmar. Ta med en tavla, arbetsgivaren bjuder på kaffe och prata med potentiella medlemmar. Det duger inte med att ?bara finnas?. Stick ut näsan i tidningar och media, visa att ni finns, att HRF finns. Hör alldeles för ofta: ?Vad ska man vara med för, inget händer ändå.?
Anders Elfström, Kalmar

Håll ihop, sälj lotter och visa er mer
l Det handlar om solidaritet och lojalitet, en för alla och alla för en. Rika fackförbund skänker pengar till fattiga. Socialdemokraterna kan lämna bidrag. Facket kan låna pengar via obligationer. Det är viktigt att agitera och synas i press för att öka antalet medlemmar. Sälj lotter!
Pelle Kihlberg, Haninge

Fackavgiften är för hög
l En restaurang skulle vara en bra idé. Centralt läge i Stockholm, Göteborg och Malmö till exempel. Folk skulle säkert uppskatta en restaurang med riktiga proffs. Temakvällar för restaurangfolket med billig öl, information från fackets sida. I början av 90-talet var det kanske många fler som gick med i facket, då när jobben var färre. Nu finns det gott om jobb, och 300 kronor netto är ju nästan ett månadskort i Stockholmstrakten. Ni måste försöka hitta svaren på följande frågor: Vad gör jag för medlemmen? Varför ska jag tala om för medlemmen att det är bättre att vara med i facket än i A-kassan?
E Aalid, Huddinge

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här