Hon har avtalet på menyn
Kim-Charli är aktiv i Hotell- och restaurangfacket och sitter bland annat med i avtalsrådet. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hon har avtalet på menyn

Servitrisen och dressyrryttaren Kim-Charli Bergqvist vet vad hon vill och är inte rädd för att säga det. Just nu är hon med och förhandlar fram ett nytt kollektivavtal.

Publicerad 15 maj 2012
inlinebild
Kim-Charli med sin häst Rai, ett svenskt halvblod. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Kim-Charli Bergqvist har mycket att göra. Förutom heltidsjobbet i servisen på Quality Spa and resort i Strömstad är hon förtroendevald, skyddsombud, sitter i avdelningsstyrelsen och arbetar med HRF:s framtidsvision Agenda 2014. Just nu är Kim-Charli, eller K-C, dessutom med i HRF:s avtalsråd.
– Det är väldigt mycket att göra, men det är både roligt och lärorikt. Jag lär mig nya saker hela tiden.
I dag är egentligen en sällsynt ledig dag, men Kim-Charli har åkt till jobbet ändå för att visa runt. Det är som tur är ingen lång resa, hotellet ligger bara någon kilometer från Kim-Charlis hem. Närheten är mest en slump. Det var här hon och sambon Christopher hamnade när de flyttade hit till Strömstad från Boden för fyra år sedan.
– Vi trivdes verkligen i Boden, men det var svårt för Christopher att få jobb så vi bestämde oss för att flytta söderut.

Kim-Charli är van att flytta. Sista året i gymnasiet flyttade hon själv från Hagfors till Göteborg för att läsa till sjökock.
– Jag fick lära mig livbåtssäkerhet och att prata i komradio. Och så praktiserade jag tre månader på ett fartyg som gick på Venezuela, USA och Kanada. Jag trodde då att det var det jag ville göra.
Men vid närmare eftertanke var det inte så. Kim-Charli insåg att hon tyckte mer om servering och service. Dessutom ville hon inte vara så långt ifrån sin stora kärlek ­- halvblodshästen Rai.
– Vi känner varandra utan och innan. Jag köpte honom när han bara var ett föl på sex månader, och nu är han elva år. Jag har lärt honom allt han kan.
Efter jobbet så är det Rai som får den mesta av K-C:s vakna tid. Snabbt räknat lägger hon mellan 25 och 30 timmar i veckan i stallet eller på tävlingar. De tävlar i dressyr, och hittills har det gått bra. Den här säsongen klev de upp i klassen Medelsvår B, vilket betyder mer än medelbra.
– Rai är alltid duktig på tävlingar. Det är då han presterar som allra bäst, men han gillar också att hitta på bus för att få mer uppmärksamhet.
Bäst av allt är att plocka hem rosetter, säger Kim-Charli.
– Den där känslan, när allt bara stämmer perfekt, den är fantastisk!
Hon tillägger att den känslan även dyker upp under vissa arbetspass här på hotellet.
– När alla gäster är riktigt nöjda. Då vet man varför man har valt det här yrket.

Jobbet på Strömstad Spa och resort fick hon över telefon. Från början var det som servitris, i dag är jobbtiteln 1:e servis och assisterande hovmästare. Tjänsten kommer sig av anläggningens storlek. Förutom barer och konferenssalar finns det tre olika matsalar som tillsammans kan ta 400 gäster.
– Det är ofta mycket för hovmästaren att göra, så då kan hon delegera till mig. Sedan har jag kassaansvar och fungerar som en mentor för nyanställda.
Trots att arbetsplatsen är stor är det skralt med HRF-medlemmar.
– Vi har en väldigt bra arbetsgivare och en fantastisk personalchef. Hon kan kollektiv­avtalet och vill ha en bra kommunikation med facket. Det är bra, men gör det också svårt att motivera folk att bli medlemmar. De känner inte att de behöver facket.
Själv har K-C varit medlem sedan skolan. Hon ser det som en möjlighet att påverka sina och andras arbetsvillkor. Samma sak gäller arbetet i avtalsrådet. Vissa frågor brinner hon extra för, som avtalets ungdomslöner.
– När du är 18 år är du myndig, får rösta och flytta hemifrån. Men du har inte rätt till en riktig lön.
Frågan hör dock inte till HRF:s krav i årets avtalsrörelse. Kim-Charli är lite besviken, men säger att hon har fått anledningen förklarad för sig.
– Och då måste jag ju lägga mig. Det är bra för mig att öva på att lyssna och kompromissa mer. Jag har ganska bestämda åsikter.
Förhandlingarna är nu inne i sin mest intensiva fas, vilken betyder många och långa resor till Stockholm. K-C är dock inte den som klagar i onödan.
– Det är så lätt att bara klaga utan att göra något. Att delta är det enda sättet att faktiskt förändra saker till det bättre. Då får det ta lite tid.
Det enda som är negativt på riktigt är saknaden efter hästen Rai, sambon ­Christopher och katten Pumlan.
– Det blir mycket tid ifrån dem just nu. Speciellt saknar jag de dagliga rutinerna i stallet. Och jag har tur som har en förstående sambo.

K-C:s viktigaste avtalsfrågor

Ungdomslönerna. »Jag skulle vilja att åldern sänktes från 20 till 19 år för när du räknas som vuxen i avtalet. Vi borde i alla fall sträva åt det hållet.«

Grundlöner som går att leva på.  »Visst är ob-tillägg och sådant viktigt för många, men det viktigaste måste ändå vara att grundlönerna räcker till.«

Trygga anställningar. »Alla kanske inte vill ha en fast anställning, men den som vill ska kunna få det. Heltid ska vara norm.«

Kim-Charli Bergqvist
Ålder: 29 år.
Bor: I Strömstad med sambon ­
Christopher och katten Pumlan.
Gör: Jobbar som 1:e servitris och
assisterande hovmästare på Quality Spa and resort Strömstad och sitter med i HRF:s stora avtalsdelegation.
Fritidsintressen: Ridning, whisky, rom, trädgårdsarbete och att ha kafferep. »Men ridningen är knappt en hobby, det är en livsstil.«

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.