Ur artikelarkivet Arbetsrätt
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Det är risk att välfärden rivs ner en gång till«

Junice Muranius kommer att rösta nej till EMU den 14 september.

Publicerad 18 augusti 2003

? Demokratin är viktigast. Jag tror att makten kommer att flyttas till något som vi inte kan påverka, säger hon.
Junice är rädd att insynen blir sämre om Sverige går med i EMU. Besluten om ekonomin kommer att ske ovanför huvudet på vanliga människor, befarar hon.
Men de som är för EMU säger ju tvärtom, att vi borde gå med för att kunna påverka och få mer makt. Stämmer inte det?
? De som kommer med är politiker och ekonomer. Jag tror inte att den lilla människan, får inflytande.
? Och jag tror att besluten kommer att fattas över huvudet också på dem som vi väljer, som ska representera oss i riksdagen, och som borde få insyn.

I snart 30 år har Junice Muranius arbetar på tågen. Tidigare hette arbetsgivaren Trafikrestauranger, numera är det SSP, Scandinavian Service Partner, ett engelskt företag.
Hon är fackligt engagerad och medlem i restaurangpersonalens socialdemokratiska förening, men inte så aktiv att hon har några politiska uppdrag.
? Det är mitt fackliga engagemang som gör att jag är tveksam till EMU. Jag tror att kollektivavtalet får en svagare ställning om vi går med.
Hur?
? Politiker kan gå in och slå hål på vissa saker i kollektivavtalet, för att de inte har något annat sätt att påverka ekonomin.
Två exempel har vi sett redan i sommar, sämre sjukförsäkring och längre arbetsgivarperiod.
? Det tyckte varken facken eller arbetsgivarna om.
Och följden blev att även de extra sjukförsäkringen, AGS, som finns i kollektivavtalet, blev sämre.
? Risken är att det blir mer sådant om vi går med.
Politikerna kommer att behöva några instrument för att sköta ekonomin och ingripa om det går fel. Och om Sverige går med i EMU så blir man av med både räntan och valutan.
? Då kommer man att behöva ingripa på arbetsmarknaden för att påverka ekonomin, säger Junice.

Nu säger ekonomer och politiker att räntan kommer att bli lägre och handeln öka om Sverige går med i EMU. Kortsiktigt kan det här stämma, säger Junice. Men efter några år kommer politikerna att behöva något för att styra ekonomin. Det är stor risk för att det blir försämrad löneutveckling.
? Det kommer att vara de enda möjligheterna politikerna har, när de första glada åren med EMU är över.
Därför är Junice skeptisk.
? Jag känner att välfärden är på väg att byggas upp igen, efter att ha försämrats. Men med EMU är det risk att välfärden rivs ner en gång till.
Hon jämför med Tyskland.
? Där har de fått ekonomiska problem och nu blir det indragningar både i pensioner och sjukförsäkring.
? Politikerna i Tyskland har inga andra styrmedel kvar, när de inte kan påverka räntan och valutan längre. Samma sak kan hända i Sverige.
Junice Muranius röstade nej även förra gången, när det handlade om Sverige skulle gå med i EU eller inte.
? Jag tror inte riktigt på det de säger att EU är ett fredsprojekt. Det är en ekonomisk union och har varit det ända från början.
Europa blev delat efter andra världskriget. Tanken att vår världsdel nu ska enas igen, inte vara uppdelad mellan öst och väst, är tilltalande, säger Junice.
? Det är den vackra tanke jag kan se, säger Junice. Men det hade nog skett ändå, även om inte EU hade funnits. Sovjetunionen hade fallit och tappat greppet om Östeuropa.

Många talar om att ett starkare EU behövs som en motvikt till USA.
? Och jag tror att det behövs något som balanserar USA. Det är inte bra att ett land har så mycket makt i världen. Men jag är inte säker på att mer makt till EU är rätt väg att minska Förenta Staternas dominans. Världen är större. Och jag kan inte se att de europeiska länderna kan enas.
Nu senast, då det gällde Irak, stod Storbritannien på den ena sidan, Tyskland och Frankrike på den andra.
Pratar ni mycket om EMU på jobbet?
? Nej. Det är inte så många som är engagerade och de yngre säger att de inte förstår. Jag förstår inte heller allt, men jag har min skeptiska inställning.
EMU-anhängarna talar mycket om att resa och växla pengar, att det skulle bli lättare. Det argumentet ger inte Junice mycket för.
? Jag åker ofta till Danmark och det är inget besvär att de har andra pengar än vi. Och Europa är öppet redan nu. Det är inte svårt att resa i dag.
Vad anser du om att HRF sa nej till EMU?
? Jag är glad att vi tog ett beslut. Det bör tolkas som ett nej. Inte för all framtid, men vi ställde oss avvaktande. Det stämmer med min inställning.

Läs mer:
Läs om en HRF:are som ska rösta ja här >>
<< Tillbaka

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här