De ger Rågsved hjärta
Ewa Egerbladh och Eva Abrahamssons arbetsplats ligger mitt i Rågsveds hästskoformade centrumbyggnad. Foto: Anna-Karin Nilsson
Arbetsplatsen Rågsveds folkets hus

De ger Rågsved hjärta

Födelsedagsfest för 200 personer eller bara en kopp kaffe och lite sällskap – Folkets hus har öppet för alla. En viktig funktion både för boende i Stockholmsförorten Rågsved och för den som vill boka en konferens på bekvämt avstånd från innerstaden.

Publicerad 6 september 2017

Klockan är strax efter sju på morgonen och Eva Abrahamsson och Ewa Egerbladh står i det lilla kaféköket och förbereder smörgåsar till en av dagens konferenser. Skinka och ost på polarbröd. Egentligen börjar de inte jobba förrän åtta, men de gillar att ligga steget före.
– Då hinner vi se om vi kan göra något extra eller om vi missat något i beställningen. Det känns tillfredsställande att vara ute i god tid, säger Ewa Egerbladh, som är kafé- och köksansvarig.

Nya Rågsveds Folkets hus kallar sig möjligheternas mötesplats. Här ryms konferenser, födelsedagsfester, språk­träning, dop, barnteater och fika med hembakt bulle.
Konferensrummen har namn med anknytning till området: Rågsvedssalen, Snösätrasalen och Kräppla. De kan ta emot mellan 2 och 230 gäster.

I Rågsvedssalen finns en dold kulturskatt. Det var här punkbandet Ebba Grön bildades på 1970-talet, deras loge är kvar och på pelarna sitter deras gamla affischer. Pelarna är numera k-märkta.
Stockholmsförorten Rågsved kallades en gång i tiden Drogsved. Ryktet lever kvar, vissa som ska boka konferenser frågar om det är oroligt där.

Det är det inte. Även om anläggningen inte har spa och annan lyx så är det en öppen plats för människor av alla de slag, med hembakt fikabröd, god mat och skön stämning. Dessutom nära tunnelbanan.
– Vi försöker inte vara något annat än det vi är. Bemötandet är vår styrka, vi bygger på charm och jobbar som ett team, säger Ewa Egerbladh.
Innan dagens första konferensgäster kommer ser hon och Eva Abrahamsson till att vatten, block och pennor är på plats. Liksom den omåttligt populära skålen med karameller.
Janne Palmgren kollar tekniken och sätter sedan på lugn jazzmusik.
– Jag tror att det ger dem en bra start på dagen, säger Janne Palmgren medan han rattar in skärpan på en apparat.

För tio år sedan hade Folkets hus i Rågsved ingen personal och förde en tynande tillvaro. Nu är de sju anställda och bokningarna blir bara fler. De har olika ansvarsområden som kafé, kök, inköp, handledning, teknik, städning och bokning, men de kan rycka in för varandra vid behov.
Alla anställda är med i facket, även om det är olika fackförbund eftersom de jobbat med andra saker tidigare.

En ideell förening

  • Nya Rågsveds Folkets hus är en ideell förening som ägs av 34 medlemsföreningar.
  • Ingen privatperson tjänar pengar på verksamheten.
  • Man vill vara en tillgänglig mötesplats, ett rum för alla.
  • Det är föreningen som bestämmer vad som gäller i lokalerna.

Strax innan konferensgästerna börjar droppa in kommer cirka 25 personer från jobb- och utvecklingsgarantin. De har varit långtids­arbetslösa men hjälper nu till i kaféet, affischerar om olika aktiviteter och rapporterar in klotter och skadegörelse i stadsdelen. En håller också språkträning med besökare som vill träna svenska. Projektdeltagarna är här för att laga och äta frukost innan de börjar med sina sysslor.
– De är här i två år, sedan ska de ha hittat ett jobb. Vissa gör det, men långt ifrån alla, säger Eva Abrahamsson som är handledare.

Lokalerna är långsträckta. Eva Abrahamsson har skor med stötdämpande gel i sulan, eftersom det brukar bli minst 10 000 steg varje dag.
– Men det är roligt när det är ruschigt och vi gillar när det är fulltecknat med konferenser, fester och möten, säger Eva Abrahamsson.
De har inte bestämda lunchtider, men håller hårt på fikat vid nio­tiden. Då samlas de runt bordet bakom det lilla köket. På bordet ligger laminerade papper med ord på teckenspråk. Det är ett hjälpmedel för att kunna kommunicera med kollegan Viorica Luca som är döv.
– Tidigare jobbade jag som städare i Jordbro och Årsta. Här trivs jag jättebra, säger hon.

Stammisen Bosse från Hagsätra kommer in och tar en slät kopp kaffe. Priserna på fika är långt ifrån prisnivåerna inne i stan. Ostmackorna är populära och när PRO är här går det många ägg- och ansjovismackor.
– Det mesta vi serverar är hembakt och hemlagat. Hittills har vi gjort allt för hand, men sedan någon månad tillbaka har vi en hushållsassistent, den är vi väldigt glada för, säger Ewa Egerbladh.

Det är mycket orange på Folkets hus i Rågsved. Den som känner till Folkets hus logga vet att den är blå och orange.
Verksamhetschefen Michael Silkesjöö gillar orange och har sett till att färgen i loggan går igen i det mesta här, från konstverket i trappan till personalens skjortor.
– Det är en bra färg och det syns tydligt vilka som jobbar här. Det var också ett sätt att göra stor skillnad med små medel, säger han.

Plus och minus på jobbet

  • Det är varierande, händelserikt och flexibelt. Ingen dag är den andra lik.
  • Det kan vara lite väl flexibelt ibland med oväntade snabba puckar. Då är det svårt att planera.

I Snösätrasalen pågår just nu »Trygghet i Rågsved«, en konferens med fastighetsägare, polisen, idrottsföreningar och bostadsbolag. Lotta Vidén från Familjebostäder bokar ofta här.
– Det är familjärt och så har de god mat och jättegoda bullar. Dessutom är det ett betydligt mer prisvärt alternativ än i stan. Jag har redan bokat in alla höstens konferenser här, säger hon.

I Kräppla är det en heldagskonferens som beställt vegetarisk lunch. Ewa Egerbladh gör en pastasallad med spenat, pesto, champinjoner och sparris. Med vitlöksbröd till.
– Jag tar recepten ur eget huvud. Ibland googlar jag för att få lite inspiration.
Den här tisdagen är det konferenser och möten fram till halvtiosnåret. Annars har man öppet från åtta på morgonen till nio på kvällen varje dag. Förutom när det är fester, som kan hålla på nästan hela natten.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här