HRF satsar lite extra på hotellkedjor och andra storföretag när det gäller att dra igång facklig verksamhet.
Räknar man arbetsplatserna, så är de små företagen dominerande. Men om man räknar medlemmar, är det tydligt att de flesta finns inom koncerner och någorlunda stora företag.
Det säger HRF:s vice ordförande, Therese Guovelin.
Det handlar inte om att bortse från små arbetsplatser, betonar hon flera gånger. Grunden är alltid att bygga facklig verksamhet på arbetsplatsen.
Men förutsättningarna är olika. På en större arbetsplats med mindre personalomsättning är det enklare.
– Och når man till att bilda klubb, hänger det inte på en enskild person, som kanske flyttar eller slutar. Det ger bättre förutsättningar för hållbart fackligt arbete.
För HRF ger en samlad ägarbild större möjligheter.
– En stor koncern är mer som en oljetanker. Det kan ta väldigt lång tid att vända den, men när den väl svänger blir resultatet desto större.
Men utvecklingen går mot mer uppstyckning, bemanning och entreprenader, konstaterar Therese Guovelin. På sikt kan hotellen gå samma väg som byggbranschen: exempelvis med fler utländska underleverantörer utan kollektivavtal. Facket måste därför bli bättre på att organisera i sådan verksamhet, menar hon.
Dock står facket inte maktlöst, påpekar Guovelin. För ju större kedjan är, desto mer har man att förlora på att få sitt varumärke förknippat med problem.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.