Arbetspasset På jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bidragsanställda söker ofta fackets hjälp

Nystartsjobbare kan arbeta på företag utan avtal och sakna både anställningsbevis, försäkringar och pension. HRF:s ombudsmän får hjälpa allt fler medlemmar som råkat illa ut.

Publicerad 11 december 2012

Med nystartsjobb ställs inga krav på arbetsgivaren, mer än alltså på vem man väljer att anställa. Formellt sett ska ett nystartsjobb vara som ett riktigt jobb. Arbetsgivaren ska intyga för arbetsförmedlingen att man betalar avtalsenliga löner. När förmedlingen kollat företagets vandel, tas sedan beslutet utan att facket behöver tillfrågas.
Därför vet facket väldigt sällan när en medlem får nystartsjobb. Det märker de längre fram, när den anställde hör av sig till facket för att det blivit problem.
Då är arbetsförmedlingen inte intresserad av att granska vad som hänt.
– Deras reaktion är alltid: »du får väl gå till facket«. I praktiken betyder det, om vi antar att hälften är medlemmar, att arbetsförmedlingen har hjälpt till att blåsa den andra hälften på pengar, säger Mats Kjellberg, HRF-ombudsman i Göteborg.

Hotellrevyn har pratat med fem av HRF:s lokal­ombudsmän. Sammanlagt har de i höst haft över 100 ärenden som berört bidragsanställningar, ofta just nystartsjobb. Flera säger att subventionerade anställningar förekommer i mer än hälften av deras medlemsärenden.
– Nystartsjobb ska faktiskt vara en riktig anställning, med anställningsbevis och riktiga löner. Men alla jag har pratat med säger att de blir behandlade annorlunda. Att »du är inte en riktig anställd«, berättar Jenny Bengtsson, ordförande i Stockholms­avdelningen.

Det händer att lönerna ligger långt under avtalets nivåer.
– 13 000 i månaden är inte en ovanlig lönenivå, även på nystartsjobb. Det är som att Migrationsverkets lägstanivå har smittat av sig, säger Jouni Salonen i Nord.
Han syftar på att arbetskraftsinvandring bara godkänns om utlovad lön är minst 13 000.
Enligt de ombudsmän som Hotellrevyn har talat med, är nystartsjobben vanligast i små företag utan kollektivavtal, medan lönebidragen är vanligare på större arbetsplatser med avtal. Nystartsjobbare löper alltså högre risk att jobba till fel lön och utan försäkringar.

Att en nystartsjobbare får anställningsbevis är mycket sällsynt. Det har funnits i endast två av ombudsmännens över 100 ärenden.
I arbetsförmedlingens informationsmaterial kring nystartsjobb står inte ett ord om anställningsbevis, och arbetsgivarna tror ofta att beslutet om nystartsjobb är samma sak som ett anställningsbevis. Men det pappret har inget arbetsrättsligt värde. Utan anställningsbevis är det, som i alla ärenden, mycket svårt att driva frågor om löner och arbetstider.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här