Bartender och pilsnerproffs
Glen Armstrong älskar sitt jobb och tycker att mötet med gästerna betyder allt. Foto: Johan Wingborg
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bartender och pilsnerproffs

Göteborg har kläckt fram fotbollslegender som Glenn Hysén och Glenn Strömberg. Nu har stan en ny Glen att hylla. Glen Armstrong -- mästare i pilsnerkunskap.

Publicerad 14 december 2010
inlinebild
Glen Armstrong, mästare i pilsnerkundskap. Foto: Johan Wingborg

Alla heter Glenn i Göteborg sjunger IFK Göteborgs klack och minns de framgångsrika åren när fyra av lagets spelare hette Glenn och klubben var en av Europas bästa.
Men i ärlighetens namn är Glen Armstrong, svensk mästare i pilsnerkunskap, inte särskilt intresserad av fotboll.
– Du vet, när jag stått i baren ett långt arbetspass vill jag helst ha det tyst och stilla runt om kring mig. Jag älskar till exempel att åka ut och fiska, säger irländaren som just fyllt 31 år, och efter tio år i Göteborg verkar ha rotat sig för gott.
– Vi var sju syskon hemma i Dublin. Fyra har flyttat till England, och brorsan Mark bor i Odense. Men det var när en annan brorsa, Alan, träffade en tjej från Göteborg som jag upptäckte och lärde mig älska den här stan, säger Glen och fortsätter:
– Den påminner faktiskt en hel del om Dublin. Och man märker att det är en arbetar­stad, folk är raka och öppna.

Glen var bara 15 år när han hamnade bakom bardisken i den irländska huvudstadens utkanter. Där lärde han sig jobbet den långa, hårda vägen. Guinness efter Guinness, pint efter pint, och så det vardagliga snacket med stamgäster som gärna gjorde puben till sitt andra hem.
Efter fyra år som lärling kunde Glen kalla sig bartender på riktigt. En bra bakgrund för vem som helst som vill ut i världen. Och ibland kan världen vara en svensk kuststad med spårvagnar, nöjespark och ett hyfsat utbud av kaféer, barer och restauranger.
– När jag först kom hit var det ganska naturligt att titta in på Dubliners. Jag blev väl mottagen och fick  jobba i köket tills jag hade snappat upp en del av språket, minns Glen som trots allt tryggare svenska fortfarande helst väljer engelska i mötet med gästerna.
– Men föredrar någon att prata svenska så är det inga problem. Absolutely not.
Glen är helt enkelt sorten som gillar att snacka, skämta – och sjunga!
– Hamnar vi på ett karaokeställe så är jag snart där vid mikrofonen, medger han och berättar i nästa andetag om quizzen han ansvarat för sedan ett par år. En kväll i veckan är det frågesport för pubgästerna.
– Där står jag inför 150 gäster som vill underhållas. Jag är helt säker på att tryggheten därifrån hjälpte mig till framgången i pilsnermästerskapen, säger han.

Det var i september och oktober som Glen på kort tid gjorde sig ett namn i den internationella bartendervärlden. Via kvalificering i Malmö hamnade han i SM-final under Öl- och whiskymässan i Stockholm. Segern där gav en plats i VM-finalen som avgjordes i Prag.
Sjutton bartenders testades, granskades och jämfördes. När skummet lagt sig stod den tjeckiska representanten som slutsegrare.
– Jag blev fyra, men det skilde visst bara en poäng mellan varje placering upp till segraren, säger Glen som väldigt gärna hade velat ta med sig pokalen hem till ­puben på Östra Hamngatan.
–  Well, well. Det var ändå fantastiska ­dagar och en erfarenhet jag inte vill vara utan.

Hemma i Göteborg och baren tränger sig vardagslivet på igen. Bakom ­bardisken tävlar Glen med sina kollegor om att gissa nästa gästs beställning:
– Det där är i alla fall en tävling som jag alltid kommer att vinna. Man kollar kroppsspråk, kläder, ålder – oftast funkar det. Hemma i Dublin var det nästan för lätt; Guinness för männen, cider till kvinnorna.
Så går ännu ett pass med kollegor, stammisar och en del nya ansikten. Några passerar förbi i vimlet, andra stannar till för några ord om en pilsner från ett lokalt mikro­bryggeri eller ett nytt märke.
– Jag älskar verkligen det här. Mötet med gästerna betyder allt.

Fotnot: Glenn Holm, Glenn Hysén, Glenn Schiller och Glenn Strömberg spelade alla för IFK Göteborg i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet.

Glens råd för barmästare

Mästarens råd till den som vill bli en riktigt bra bartender.

  • Gå in för jobbet med all din energi och hela din personlighet. I annat fall kommer gästen genast att märka det. Och om du inte är villig att investera i dem, kommer de inte heller att vilja investera i dig.
  • Lär dig dina produkter, men glöm inte att gästen är viktigast av allt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här