Barista är helrätt
för Monette
Att ge en kund en fin cappuccino är den bästa känslan, säger Monette Nickisch. Foto: Petra Berggren
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Barista är helrätt för Monette

Monette drack inte ens kaffe när hon sökte jobbet på Barista. Nu är hon platschef, Facebook-ansvarig och älskar såväl kaffe som sitt jobb.

Publicerad 2 maj 2014
inlinebild
Monette Nickisch kan se sig själv jobba på Barista även om 20 år. Foto: Petra Berggren

Monette Nickisch hade sålt både godis, skor och fiskespön innan hon började på Barista i Sundsvall. Inte alls så olikt varandra, det är service som service, säger hon.
– Jag älskar att göra folk glada. Att ge en kund en fin cappuccino är den bästa känslan. Vi har några stammisar som kommer nästan varje dag. När jag ser att de kommer brukar jag skynda mig att göra i ordning deras beställning så att den är klar när de kommer till kassan. Det är roligt att kunna ge den servicen.
Hade du tänkt arbeta med kaffe?
– Inte alls. Jag gick barn- och fritid på gymnasiet, men egentligen inte för att jag hade någon plan utan mest för att mina kompisar valde det. År 2009 flyttade jag hit till Sundsvall och sökte jobb. När jag såg Baristas annons fastnade jag. Den stack ut. Jag kände att där vill jag jobba. Så jag sökte och kom på intervju. Och så fick jag jobbet, först bara på tio timmar i veckan. Men jag var jättenervös, jag visste ingenting om kaffe. Jag drack knappt kaffe. Kaffe fanns inte i mitt liv. Kaffe för mig var något som man måste vräka ner socker i och sen doppa en ostmacka i.

Men hur gick det då?
– Bra, jag fick en baristautbildning redan första dagen. Men jag hade kollat på youtube­filmer där baristor gjorde fin latteart, så helst ville jag kunna göra ett hjärta med en gång. Men det tog en hel vecka. I dag gör jag björnar och grisar, blommor och stjärnor. Men bra kaffe är en hel vetenskap. För att kunna göra en fin figur måste man ha en perfekt grund: en perfekt espresso, rätt temperatur på mjölken och bra mikrobubblor.
I dag är du platschef här. Hur är det?
– Jättejättekul! Kaféet är som min bebis. Jag är så stolt över det jag gör, över stället och över att jag har gått från att jobba tio timmar i veckan till att bli platschef. Jag lär mig fortfarande nya saker varje dag. Som hur man ger feedback, hur man inspirerar och hur viktigt det är med kommunikation. Man ska hellre prata för mycket än för lite. Vi är som en liten familj här. Vi arbetar verkligen tillsammans.

Ja, du håller även i kaféets Facebookkonto. Hur tänker du när du uppdaterar där?
– Jag försöker hålla det till max ett inlägg per dag och minst ett i veckan. Sedan måste det alltid vara relevant och det får inte vara för långa inlägg. Jag märker att folk gillar bilder på vårt kaffe och på oss. Jag la upp en bild på mig själv när jag håller i en mugg. Det är 800 personer som har sett den där bilden! Men ibland kan jag tycka att det är lite för mycket Facebook och Instagram i dag, folk hänger ju där hela tiden.
Gör du det?
– Ja, jag tycker att det är kul med text och bild. Och så älskar jag att spela dataspel, haha. Folk brukar skratta när jag berättar att jag är 32 år gammal och spelar dataspel när mina barn har somnat. Och så är jag intresserad av bilar. Min sambo Tomas är en riktig mekarkille och hans intresse har smittat av sig på mig. Jag har en bubbla som heter Herbie, världens finaste bil. Jag har slipat och målat den själv. Jag tycker att det är väldigt roligt med färg och form. Det får jag utlopp för när jag gör en fin cappuccino.

Många ser ju ett jobb på kafé som ett genomgångsyrke. Så är det inte för dig antar jag?
– Nej. Alltså. Jag älskar mitt jobb. Jag har ett bildspel i huvudet av hur jag står här när jag är 50–60 år. Det skulle jag helst av allt göra, det betyder så mycket för mig. Jag tror att det är jätteviktigt att man trivs på sitt arbete eftersom man spenderar så mycket tid där. Om vi inte mår bra så märker gästerna det direkt.

Monette Nickish

Ålder: 32 år.
Familj:
Sambon Tomas, barnen Charlie och Douglas.
Gör: Platschef på Barista i Sundsvall.
Fritidsintressen: Barnen, dataspel, foto och äldre bilar.
Favoritkaffe: »Cappuccino. Den är len i munnen med allt skum och så är det lagom mycket. En kopp bara, det räcker så.«

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här