Är chefen en lurifax?
Håll utkik efter dessa varningstecken hos arbetsgivaren. Foto: Rebecca Elfast
Dina rättigheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Är chefen en lurifax?

De allra flesta arbetsgivare sköter sig. Men det finns också oseriösa typer och i slutänden är det ofta de anställda som får ta smällen. Här är tio signaler om att något inte står‚Äârätt till på arbetsplatsen.

Publicerad 25 februari 2015
  1. Gillar inte papper. Det kommer inget anställningsbevis, fast du frågar. Och skriftliga lönespecifikationer verkar det inte gå att få. En seriös arbetsgivare har inga problem med att det finns »bevis« på att du är anställd.
  2. Använder mycket kontanter. Det är ovanligt mycket kontanter i omlopp. Både för att betala exempelvis leveranser med och summor som ligger obankade. Det kan vara ett tecken på att det finns oredovisade, svarta, pengar i omlopp på företaget.
  3. Rapporterar inte in dig. Har Skatteverket inte fått uppgifter om att du är anställd? Det är ett varningstecken, du kan vara anställd svart. Om du inte är inrapporterad hos pensionsförvaltaren Fora betyder det att du inte får några försäkrings- eller pensionspengar insatta.
  4. Strular med lönen. Lönen kommer inte på utsatt datum eller betalas ut i flera mindre belopp som landar på ditt konto med oregelbundenhet. Det blir ofta irritation när du vill diskutera saken. Så här är det ofta på företag som har ekonomiska problem.
  5. Negativ till facket. Fackligt medlemskap är tabu på arbetsplatsen. Diskuteras kollektivavtal och inflytandefrågor brukar det sluta med storbråk. Kollektivavtal saknas eller tillämpas bara delvis, ofta de delar som är till förmån för arbetsgivaren.
  6. Hög personalomsättning. De flesta verkar vara ny­anställda och folk börjar och slutar hela tiden. Det är stor personalomsättning på många håll i branschen, men om ingen verkar jobba på företaget mer än ett par månader så är något förmodligen fel.
  7. Oklart vem som har ansvar. Arbetsgivaren är svår att kontakta. Omger sig med advokater och revisorer som sköter den dagliga personalhanteringen. Säger att hen inte har ansvaret för olika delar av sin verksamhet och hänvisar till någon annan.
  8. Var är varorna? När något tar slut fylls det inte på, någon får gå till närmaste affär och köpa det som fattas. Leverantörer kräver kontant betalning i handen för att lämna varorna. Då brukar det finnas obetalda räkningar, ännu ett tecken på att ekonomin inte är sund.
  9. Ogillar regler. Arbetsgivaren har en negativ attityd till ­lagar och myndigheter. Personalliggare, att anmäla serveringsansvariga till kommunens tillståndsenhet, betala sjuklön – det mesta som inte passar hånas som onödig byråkrati.
  10. Är välkänd hos HRF. Har arbetsgivaren en lång historia av brott mot kollektivavtalet? En kontakt med din lokala HRF-avdelning kan ge dig nyttig information om läget.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.