Så klarar du
jobbet i Norge
Foto: Rebecca Elfast
Dina rättigheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så klarar du jobbet i Norge

På väg mot jobb i Norge? Grattis! Bra lön och (oftast) seriösa arbetsgivare. Men det finns fallgropar. Med hjälp av våra sajttips och råd från ombudsman Pelle Brandt kan du undvika mycket trassel.

Publicerad 28 januari 2015
inlinebild
Pelle Brandt, ombudsman på HRF avdelning Karlstad. Foto: Tania Carlson

Svenskar är uppskattade och efterfrågade i Norge, men det krävs mer än yrkesskicklighet för att klara jobbet i grannlandet. HRF-ombudsman Pelle Brandt vet att skillnaderna mellan ländernas system kan ställa till det. Han rekommenderar alla Norgejobbare att ta kontakt med »Grensetjänsten«.
– De som jobbar där är experter. Har du frågor kan de svara på dem. Kolla upp vad som gäller innan du åker, tänk inte »det fixar sig«, det gör det inte.

HRF:s avdelning Karlstad samarbetar med norska facket för att hjälpa anställda på båda sidor om gränsen. HRF kan ge råd till sina medlemmar, men har inte rätt att förhandla med norska arbetsgivare.
– Man bör därför gå med i norska Fellesförbundet, de organiserar hotell- och restauranganställda. Vi kan hjälpa till med övergången från HRF, och du kan gå tillbaka till HRF när du återvänder till Sverige.
Det är också viktigt att du har med dig rätt ifyllda blanketter till Sverige.
– Var ute i god tid. Det kan gå långsamt att få intyg från norska myndigheter, säger Pelle Brandt.

Så förbereder du dig

 1. Bli din egen expert. Bokmärk alla matnyttiga hemsidor och samla i en mapp i webbläsaren. Eller skriv ut viktig information och sätt i en särskild pärm. Spara alla papper som anställningsbevis, löne­besked och kontrolluppgifter. Det behövs om det blir trassel med myndigheter.
 2. Norges officiella startpaket. Låt de norska myndigheterna guida dig i början. Den här engelskspråkiga sidan går igenom grunderna – söka jobb, hitta bostad och flytta med familjen. workinnorway.no
 3. Grensetjensten är ett måste! Den bästa sidan för Norgejobbare är fylld med information. Avdelningen »Gränshinder« tar upp vanliga problem och vad du kan göra för att undvika dem. grensetjansten.no
 4. Undvik konkursbon. Norska Bolagsverket listar nyanmälda konkurser – du hittar dem under »kunjøringer«. brreg.no
 5. Kontakta a-kassan. Den svenska alltså. Hotell- och restauranganställdas a-kassa HRAK rekommenderar alltid att du hör av dig innan du börjar arbeta i ett annat land så att de kan hjälpa dig. Vill du gå ur den svenska a-kassan ska du göra det först när du är säker på att du omfattas av den norska arbetslöshetsförsäkringen. www.hrak.se
 6. Gå med i facket. Norska Felles­forbundet organiserar bland annat hotell- och restauranganställda. Du kan flytta över ditt medlemskap i Hotell- och restaurangfacket. Kontakta HRF:s medlemsservice,  så berättar de mer.
  www.hrf.net
  fellesforbundet.no
 7. Hitta löneläget. Det som låter okej i svenska öron kan vara lönedumpning i Norge. En kock med två års erfarenhet ska tjäna minst 150:74 norska kronor, enligt avtal. Kollektivavtalen finns att ladda ner på fackets hemsida, klicka på »tariffavtaler«. www.fellesforbundet.no
 8. Du ska ha anställningskontrakt. I Norge är det lag på att alla ska få ett anställningskontrakt. Klicka på »arbeidskontrakt« på arbeidstilsynet.no, för att se hur dokumentet ska vara utformat.
 9. Kontakta skatteverken. I båda länderna – först det svenska, innan du åker. Sedan det norska, för att få norskt personnummer, skattekort och annat som krävs. Det är olika skattesatser beroende på om du är gränspendlare eller »vanlig anställd«. skatteetaten.no/no/taxnorway
 10. Är du anmäld? Kontrollera att arbetsgivaren i Norge anmäler dig till arbetstagarregistret. Det behövs för att få ta del av socialförsäkringen. Den lokala Arbeids- og velferdsforvaltningen, NAV, kan se om du är registrerad. NAV hanterar allt från arbets­löshet och sjukersättning till pensioner. Deras hemsida tar upp de olika regler som gäller för dig om du flyttar till Norge alternativt gränspendlar. www.nav.no 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här