Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

15 knep för att stå ut på jobbet

Du träffar dem varje dag. Semesterfirarna. Själv är du på jobbet och serverar, guidar och städar upp efter dem. När ditt ansikte börjar skifta i ljusgrönt av avundsjuka (och för lite utomhusvistelse) kan det vara dags att testa några av våra knep.

Publicerad 7 juni 2007

Kör Beach 2007 undertill I stället för trista trosor och kallingar – kör med badkläder under jobbkläderna. Ett bikiniband som sticker ut i halslinningen ger en skön känsla av att du bara är inne tillfälligt och snart ska tillbaka till stranden.

Inför nya rutiner När många ordinarie anställda är lediga uppstår ett lysande läge för att införa trevliga traditioner. Kanske ett schema för Måndagsmuffins? »Vecka 27: Charlie, vecka 28: Linda W, vecka 29: Barbara. Byt med varandra om någon tid inte passar. Tänk på nötallergikerna. Vi ses ute på gården 14:30 som vanligt«. Underteckna för säkerhets skull med någon semesterledig kollegas namn.

Packa semestersmart Inget ger semesterkänsla som för mycket packning. Varför gå till jobbet med bara plånbok, solglasögon, nycklar, mobil och mp3-spelare i väskan? Du behöver trycka ner minst ett paket våtservetter, ett paraply, extra strumpor, en bok, konstiga halstabletter, en ihopfällbar tandborste och en bunt fult tryckta fl yers från klubbar du aldrig kommer att besöka.

Skål för kafferasten Chocka med en charterdrink på kafferasten. Häll upp din helt vanliga kaffe med mjölk i ett vinglas och dekorera med ett drinkparaply. Slå dig ner bredvid de andra. Drick med halvslutna ögon och ett »Ahhh – NU är det sommar«.

Vad är det i svenska kronor? Ha lite utländsk valuta i plånboken. Några turkiska lira åker fram av misstag när du ska betala på Ica, tjejen i kassan suckar kanske och vips är det som att vara i ett nytt land och inte ha koll på valutan.

Ditt jobb som resmål Se din arbetsplats som ur en resekatalogs synvinkel: »Den vänliga, charmerande och gästfria receptionen ger dig intryck för livet. Hela foajen är nu på stark frammarsch som besöksmål. Oexploaterade sittgrupper, sevärdheter i absolut världsklass (speglar) och låga priser vid souvenirhyllan.«

Soliga hälsningar från Luleå Vykort är inte bara till för turister. Dina upplevelser på hemmaplan är lika intressanta som någon bortrest kompis förutsägbara. Vi solar, äter gott och badar! Skriv och posta till släkt och bekanta.

En doft av semester Doftrenare och rumsfräschörer fi nns i många lukter. Välj bort den gamla tråkiga tallbarrsdoften när du snyggar upp i konferenssalen. Kolla om det inte fi nns en tropisk kemibomb med namn som Coconut Pineapple, Seabreeze eller liknande.

Semesterflirta på jobbet Har det börjat en gullig vikarie på jobbet, eller är det någon som verkar gilla dig? Ibiza och Spray date, släng dig i väggen – vikariat ger utmärkta tillfällen att träffa någon. Är det bara en flirt så bryts kontakten på ett naturligt sätt när vikariatet går ut. Är det mer än så kan ni åka på en resa tillsammans till hösten.

Packa semestersmart Inget ger semesterkänsla som för mycket packning. Varför gå till jobbet med bara plånbok, solglasögon, nycklar, mobil och mp3-spelare i väskan? Du behöver trycka ner minst ett paket våtservetter, ett paraply, extra strumpor, en bok, konstiga halstabletter, en ihopfällbar tandborste och en bunt fult tryckta flyers från klubbar du aldrig kommer att besöka.

Välj rätt sommarläsning Sug girigt i dig kvällstidningarnas chockrapportering om solsting, otrohet, fästingar, semesteralkoholism, hudcancer, oinbjudna släktingar, inbrott, ozonhål, matförgiftning, och algblomning.

Kort är också underbart ? Om du stämplar ut eller loggar ut för dagen, välj frånvarokod »semester« i stället för mesiga »gått för dagen«. Glöm bara inte att fylla i fortsättningen »åter i morgon kl. 10.00«. Avstå om det fi nns någon minimal chans att du skulle bli av med en semesterdag eller göra någon på lönekontoret arg. Det ger inte den sommarkänsla du är ute efter.

Möt exotiska människor Gerd och Elof från Borås dricksar aldrig och tar för sig av påläggen på frukostbuffén som om de aldrig sett prickig korv förut. Jobbiga gäster? Nej, en spännande kulturkrock. Precis som när en försäljare förföljde dig genom souken i Arragadri för att trycka på dig en lampa av snäckor, formad som en uggla. Gerd och Elof är från en annan kultur, man gör så här där de kommer ifrån. Tre lager korv på mackan och så fyrtår på kaffet. Sedan klagar man på att det är för svagt/starkt/kallt.

Kör igenom Göta kanal Filmtema är perfekt för en eventuell ledig kväll. I svensk fi lm hittar du riktigt avskräckande scener från sommarsemestrar. Vad sägs om den här skräckkvintetten: Åsa-Nisse på semester (även själva fi lmen är plågsamt dålig), Göta Kanal, Vi hade i alla fall tur med vädret, SY Glädjen och Pensionat Oscar.

Surfa på klagovågor Du surfar givetvis inte på arbetstid när det blir lugnt i receptionen. Men om du av en händelse skulle få kontakt med det världsomspännande datanätet: gå in på någon resesajt och se hur vackert priskurvan dalar framåt september-oktober. Läs resedagböcker från folk som åkt till Malaysia och missat att det är regnperiod, som fått värmeslag framför pyramiderna, som åkt till fjällen och missat att det är myggsäsong…

Semester i badrumsskåpet Aftersun-kräm återfuktar huden ännu bättre än din vanliga kräm och du kan genomleva arbetsdagen i den mustiga doften av syntetisk kokos blandat med fotsalva, den doft som bara fi nns i solprodukter. Glöm inte att hänga fram den galna delfi nhandduken, ett nödköp från Cypernresan

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här