En matcontainer är en av lösningarna som ska rädda jobben när Ikeas varuhus i Uppsala stänger längre än tidigare meddelats.

Det var den 15 april som möbeljättens varuhus i Uppsala oväntat stängde. Personalen skickades hem med lön. Bara fastighetsansvariga fick gå in i byggnaden.
Skyddsombudet Annica Norlander – anställd som food production specialist på Ikearestaurangen i Uppsala – beskriver tiden sedan stängningen som ”minst sagt omtumlande”.
– Beskedet var till en början att varuhuset skulle hållas stängt till mitten av maj. Jag trodde att det skulle hålla i sig över sommaren. Men i måndags fick vi veta, alla 300 medarbetarna, att det kommer fortsätta vara stängt i 9–12 månader. Det kändes faktiskt inte alls roligt.
Foodtruck ersätts av matcontainer
Vissa medarbetare bussas nu till Ikeavaruhuset i Västerås. Andra har kunnat engageras i den foodtruck som ställts upp utanför varuhuset.
I den har ett dussintal av varuhusets 60 restauranganställda kunnat arbeta i treskift om fyra timmar vardera. Efter det nya beskedet om förlängd stängning har man fattat beslut om att utveckla konceptet.
– Nu har vi beställt en matcontainer. Där ska vi jobba i stället för i foodtrucken. Containern är större och framför allt bättre utrustad. Vi kommer kunna erbjuda korv med bröd och några flera maträtter. Vi kommer också att få tillgång till omklädningsrum och lunchrum.
Helt ny situation
Annica Norlander beskriver arbetssituationen som helt ny.
– Ingen av oss är vana att jobba på ett sådant här ställe. Vanligtvis har vi våra stationer, men nu får alla göra allt. Det blir ett annat arbetssätt.
– När vi riskbedömde verksamheten i foodtrucken, stannade det vid fyra timmar per dag, men i och med containerlösningen kan det utökas till sex timmar, inkl lunchrast. Och till två skift i stället för tre.
Jag känner mig orolig för vintern, för hur det ska bli.
Känns det här som en hållbar lösning, för året som kommer?
– Ja… mer eller mindre. Jag känner mig orolig inför vintern, för hur det ska bli. Det känns inte så lockande.
Hjälper varandra
Samtidigt ser Annica Norlander det som händer som en utmaning.
– Vi kommer aldrig glömma den här situationen. Vi kanske kommer att komma närmare varandra.
– Vi är ett starkt team som känner varandra väl. Vi har en bra sammanhållning och vi hjälper varandra och är flexibla när det behövs. Vi kommer att ta igenom detta tillsammans!
Tar hand om personalen
Hur har företaget hanterat den här situationen tycker du?
– Både och. De har varit duktiga på att snabbt hitta lösningar. Och dom har ju sagt att deras vision är att alla som har fasta anställningar ska få ha kvar dem. Det känns ju ganska tryggt och unikt. Hade det varit ett annat företag kanske de hade sagt upp alla och återanställt sen igen.
– Så, det som händer känns inte toppen, men ändå tryggt att jobba på ett stort företag som tar hand om personalen.
Risk för lägre betalt
Det finns dock en risk att den nya situationen ska innebära lägre betalt för de restauranganställda.
– Vårt normala grundschema ligger ju ofta på kvällar. Men de som bussas till Västerås nu är bara schemalagda mellan 07 och 16. Då blir det inget ob, med ledningens förslag som det är nu. Så har de gjort för de Handelsanslutna, och så vill vi inte ha det. Vi ska inte förlora på det här.
Det har inte hintats om att jobben skulle vara i fara.
Bassem Majid är ombudsman på HRF:s avdelning för Mälardalen. Han delar Annica Norlanders syn på läget.
– Jag har inte varit jätteorolig för att jobben skulle vara i fara. Det har inte hintats om det i något av våra samtal med ledningen. Det har fokuserats helt på att skapa sysselsättning åt alla. Jag känner mig trygg med att vi kommer hitta en lösning för att alla ska kunna arbete. Vi har ett bra samtalsklimat.
Krav på ob-garanti
Men Bassem Majid ser precis som Annica Norlander en risk för att lönerna riskerar att sänkas när Ikea Uppsala håller stängt.

– Vårt krav gentemot Ikea Uppsala är att vi vill ha någon typ av ob-garanti. Ob:t är ju en betydande del mångas lön. Det finns olika lösningar. Till exempel att bussturerna utökas så att arbetstiderna kan förläggas på andra tider än dagtid.
– Vårt argument är att våra löner är lite lägre än de i handeln, och därför slår det hårdare för oss om ob-tilläggen försvinner.
– Liksom att de som går hemma med lön och får ob förlorar incitamentet att jobba om de ska börja pendla till Västerås och inte få det.
Magkänsla att det kan dra ut på tiden
Bassem Majid känner också en oro över att stängningen kan förlängas ytterligare framöver. Att det kommer handla om mer än ett år.
– Vi har ingen specifik information om det kommer att bli så. Men min magkänsla är att sådana här saker brukar dra ut på tiden. Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss på det värsta.
Vad skulle det innebära?
– Vi fokuserar på att försöka rädda jobben. Det är ingen av vare sig arbetsgivare eller anställda som har bett om det här. Det viktiga är att de anställda inte ska ta hela smällen av det.
– Vi tittar nu på olika förslag på lösningar på hur det ska bli så bra som möjligt för medlemmarna. Foodtrucken var till exempel en bra och kreativ lösning. De har uppskattat att stå där. Yrkesfolk vill inte gå hemma.