Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO vill se miljardinvesteringar

I sin nya rapport förutspår LO-ekonomerna fortsatt hög arbetslöshet och svag tillväxt de kommande åren. Ekonomerna vill nu se satsningar på 70 miljarder kronor för att få fart på ekonomin.

Publicerad 25 november 2014

Det är en grådaskig bild LO-ekonomerna målar upp i sin rapport ”Ekonomiska utsikter”, som presenterades i dag. De kommande åren väntas BNP-tillväxten stå nästintill stilla och sysselsättningsökningen sakta ner. Förklaringarna är bland annat en orolig omvärld och trög utveckling på exportmarknaden.

De senaste åren har sysselsättningen ökat stadigt, konstaterar LO-ekonomerna. Det gäller framför allt i tjänstesektorerna, som handeln och hotell- och restaurang. Bara i hotell- och restaurangbranschen ökade antalet sysselsatta med 45 000 personer mellan 2006 och 2013.
Nu verkar den ökningen plana ut något. LO-ekonomerna tror att 70 000 svenskar kommer att få sysselsättning i år, och ytterligare 114 000 under 2015 och 2016. Samtidigt ökar antalet människor som söker jobb i snabb takt, vilket gör att ekonomerna tror att arbetslösheten inte kommer sjunka mer än till 7,6 procent år 2016.

Nu står hoppet till finanspolitiken, skriver LO-ekonomerna, och kritiserar såväl Riksbanken som riksdagens finansutskott för att inte ha gjort ett fullgott jobb. Lösningen de ser är en aktiv finanspolitik med rejäla stimulansinsatser. Ekonomerna föreslår satsningar på sammanlagt 70 miljarder kronor, som väntas leda till att ytterligare 100 000 personer får sysselsättning och att arbetslösheten sjunker med två procentenheter.

”Det är troligen så att Sverige inte någon gång under
efterkrigstiden har haft större anledning att genomföra
en rejäl finanspolitisk stimulans”, skriver LO-ekonomerna.

Fakta: LO-ekonomerna

LO-ekonomerna har funnits sedan 1940-talet och har till uppgift att biträda fackföreningsrörelsen med sakkunskap om samhällsekonomi. Rapporten ”Ekonomiska utsikter” tas fram två gånger om året.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.