Gymnasielärlingar ska kunna anställas med en ny sorts anställningsform. Det föreslår regeringens utredare i sin rapport som presenterades i går.
Förra hösten beslutade riksdagen att försöket med gymnasiala lärlingar, som har pågått sedan 2008, ska bli permanent. Det innebär att från och med nästa höst kommer lärlingsutbildning att kunna erbjudas på alla yrkesprogram. I samband med det vill regeringen införa en ny anställningsform eftersom kollektivavtalen inte är anpassade för lärlingarna.
– Gymnasial lärlingsutbildning kan bli en viktig utbildningsform, men för att det ska fungera måste kvaliteten säkras och villkoren regleras på ett sätt som passar branschens förutsättningar, säger regeringens utredare Irene Wennemo.
Lärlingsanställningen ska enligt förslaget vara tidsbegränsad och i första hand bara löpa under under läsåret. Det ska dock vara möjligt för arbetsgivaren att ha lärlingen anställd även under lov. Lärlingarna ska inte heller omfattas av LAS.
Nu ska olika remissinstanser komma med synpunkter på förslaget.
Fakta: Lärlingslön som vanlig inkomst
Lärlingslönen ska behandlas som andra arbetsinkomster, det vill säga ge rätt till sjukpenning och a-kassa. Den kan också påverka rätten till försörjningsstöd och underhållsstöd, dock inte studiehjälp. Hur mycket lärlingarna ska tjäna går utredningen inte in på.
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.