Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Lägre ingångslöner leder till låglöneträsk”

Om ett par veckor växlar Hotell- och restaurangfacket avtalskrav med arbetsgivarna. Vi kollade läget med HRF:s förbundsordförande Ella Niia inför årets avtalsfajt.

Publicerad 3 april 2013
”Lägre ingångslöner leder till låglöneträsk”
HRF:s förbundsordförande Ella Niia om avtalsrörelsen. Foto: Annika af Klercker

Så här i backspegeln, hur var förra årets avtalsrörelse?
– Det var en tuff avtalsrörelse. Eftersom arbetsgivarsidan, Visita, krävde så kallad frivillig medling redan från början fick vi inte igång förhandlingarna. När vi sedan kom till medling blev det mest om kronor och ören.  Tvistefrågorna var själva ­lönen förstås. Även i vår bransch ska det vara löner som det går att leva på. Minimilöner ska höjas lika mycket som de utgående. Släpper vi där får vi ett dränage neråt.

Blev det ett bra avtal?
– Det blev något högre än det så kallade märket som förra året var på 2,6 procent. Vår bedömning var att det var ett bra avtal. Men om vi är nöjda? Nej. Men utifrån »normen« eller »märket« är min fasta övertygelse att vi inte hade uppnått högre även om vi hade utlöst en konflikt. Vi höll fast vid 960 kronor i lönehöjning väldigt länge. Som medlem är det lätt att invaggas i den tron att det kommer att bli så. HRF fick både ris och ros från medlemmarna. Vi har individgaranti och det är bra. Och det förutsätter att den lokala lönebildningen måste fungera.

Vad säger du om Svenskt näringslivs utspel om att satsningar på lägsta lönerna slår hårt mot unga.
– Att de inte vet vad de pratar om. När de pratar om att vi måste sänka trösklarna undrar jag hur låga trösklar de vill ha. Vill de ha en tudelad ­arbetsmarknad? Att en människa måste ha flera olika jobb för att kunna överleva? Vårt löne­läge är så lågt och att då prata om att sänkta löner skulle öka sysselsättningen fungerar inte.
Lägre ingångslöner leder till låglöneträsk, och sänker lönerna för alla i hela branschen. Det kan inte vara så att vi ska vara en bransch där konkurrenskraften bygger på en så naiv politik.

Hur realistiskt är det att LO-samordningens krav går igenom i årets avtalsrörelse?
– LO:s krav är 700 kronor mer i månaden för dem som tjänar under 25 000 och 2,8 procent för dem som är över 25 000. ­Arbets­givar­sidan har gått ut med 4,5 procent på tre år. Det är ett skämt. Vad som händer och var industrin landar påverkar också vår avtalsrörelse.

Vad är viktigast för HRF inför årets avtals­rörelse?
– Löneutveckling och inflytandefrågor. Schema­läggning är i särklass den viktigaste frågan. Medlemmarna ska känna att man kan vara med och påverka. Det finns medlemmar som inte får scheman. Tänk att då synka hela sitt liv med till exempel att ha barn.

Många hotell- och restauranganställda är arbetslösa. Hur ser en bra jobbpolitik ut?
– Det är ingen hemlighet att jag är socialdemokrat. Regeringen har kapitalt misslyckats i sin jobbpolitik. Det står också klart att sänkt skatt för arbetsgivare och de olika åtgärdsprogrammen inte ger fler jobb. Vi behöver riktade insatser till dem som har varit borta från arbete i två år eller mer. Att sänka löner har inte gett bröd i huset till dem som är arbetslösa. Utbildning är viktigast. Hotell- och restaurangfacket jobbar med ­validering. Vi vill att våra självlärda medlemmar och de med arbetslivserfarenhet från andra länder får möjlighet att valideras. Behovet av vidareutbildning är stort.

Vad är en bra tillväxtpolitik för branschen?
– Nu jobbar vi tillsammans med Visita kring ett branschpolitiskt program. Närings­politiken är en del av detta. Det rymmer så många frågor. Ökad syssel­sättning kräver en annan barnomsorg, till exempel nattis. Infrastrukturen är en annan avgörande fråga, om ­besöksnäringen ska blomstra behöver vi kommunikationer. Jag vill också att städer som arrangerar evenemang ska kunna få en statlig garanti vid förluster.
 
Visita menar att krogmomssänkningen har lett till cirka 5 000 nya jobb. HRF har ­kritiserat dessa siffror.
– Vi vet inte vad det är för jobb. Är det fasta anställningar? Är det timanställningar eller svarta jobb som har blivit vita? A-kassan har fortfarande höga arbetslöshetssiffror. Vi finner det anmärkningsvärt att så många nya jobb inte märks i sysselsättningsstatistiken. Staten ger redan subventioner till branschen genom till exempel arbetsmarknadsåtgärder. Ska besöks­branschen gå runt på skattepengar?

Vill HRF återställa momsen?
– Nej, tvärtom bejakar vi sänkningen. Bland annat för att det inte ska vara olika moms till exempel på catering- och på krogbranschen. Kan vi på något sätt öka likviditeten i branschen är det en trygghet för våra medlemmar. Men vi har inte funnit något samband mellan sänkt krogmoms och fler jobb.

Till sist – hur ska medlemmarna förbereda sig inför avtalsrörelsen?
– För förhandlingsdelegationen är det oerhört viktigt att vi har medlemmarnas stöd i det vi gör. Att medlemmarna står bakom de krav vi fastställer och att de känner att avtalsrörelsen är viktig. Ju starkare vi känner att vi har stöd för de krav vi har desto bättre kan vi göra.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.