Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Här är HRF:s avtalskrav

En årlig lönehöjning på 700 kronor i månaden och bättre ordning och reda på anställningarna. Det är de viktigaste avtalskraven som Hotell- och restaurangfacket lämnade över till branschens största arbetsgivarorganisation Visita i dag.

Publicerad 16 april 2013

– De som arbetar inom hotell- och restaurang ska ha trygga villkor. Därför kräver vi en ordentlig lönehöjning, trygga anställningar och inflytande, säger HRF:s förbundsordförande Ella Niia.

Facket ställer också krav på att en större del av löneökningen ska fördelas generellt.
– I förra årets avtal kom vi överens om 45 procent i generell lönehöjning, resten i lokala förhandlingar. Vi är fortfarande för lokala lönepotter men anser att individgarantin ska vara större. Vår bransch är rätt omogen när det kommer till lokal lönebildning, påpekar Ella Niia.

En viktig fråga handlar om schemaläggning. Kollektivavtalet ger utrymme för stor flexibilitet och det är nödvändigt för branschen. Men samtidigt får det inte vara på de anställdas bekostnad, menar HRF och kräver bland annat längre framförhållning vid schemaändringar.
Facket kräver också att den som har haft ett vikariat eller annan tidsbegränsad anställning under sammanlagt två år under en femårsperiod automatiskt ska få tillsvidareanställning.
Även när det gäller utläggningen av extra ledighetsdagar vill HRF ha mer ordning, där kräver facket att utläggningen av dessa ska meddelas skriftligt med fyra veckors varsel.
– Det handlar om att kunna planera sitt liv, därför har vi lyft upp frågor om anställningar och schemaläggning i årets avtalsrörelse, säger Ella Niia.

Visitas krav är 6,8 procent i lönehöjning på 36 månader och behålla de allmänna villkoren som de är i dag. Men Visita säger också att nya krav kan komma under avtalsförhandlingarna.

Ella Niia ser positivt på de avtal som andra LO-förbund har tecknat hittills i år. Det är i enlighet med LO-samordningen, menar hon.
– Efter förra avtalsrörelsen har vi haft gemensamma arbetsgrupper med Visita, vi tog fram Lönepusslet tillsammans, säger Ella Niia. Så vi har utvecklat ett bra samtalsklimat. Vi kommer att fortsätta diskutera våra yrkanden på ett konstruktivt sätt.

Några avtalskrav från HRF

 • Löneökning på minst 700 kronor i månaden för en heltidsanställd vid tre tillfällen under 35 månader.
 • Att löneökningen ska fördelas till övervägande del generellt.
 • Avtalets minimilöner höjs lika mycket som avtalets utgående löner.
 • Samtliga ersättningar i avtalet, inklusive lägsta semesterlön, höjs med avtalets värde.
 • Begränsad anställning får träffas under sammanlagt 12 månader under en femårsperiod. Därefter övergår anställningen automatisk till en tillsvidareanställning.
 • Om en arbetstagare har varit anställd på ett vikariat eller annan tidsbegränsad anställning i sammanlagt två år under en femårsperiod så övergår anställningen automatisk till en tillsvidareanställning. 
 • Schemaläggnings- och beräkningsperiod för ordinariearbetstid ska sammanfalla.
 • Schemaändringar ska meddelas skriftligen minst fyra veckor i förväg.
 • Utläggning av extra ledighetsdagar ska meddelas minst fyra veckor i förväg.
 • Extra ledighetsdagar och helglön kan tjänas in och tas ut från anställningens start.
 • Reglerna för föräldralön förändras i enlighet med LO och Svenskt Näringslivs försäkringsöverenskommelse.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Nöjesparker

Grönan anställer 1 100

I dagarna kommer Gröna Lund i Stockholm att skriva under runt 1 100 anställningsavtal för säsongsjobbare. ”Nu kommer vi att göra många glada”, säger Magnus Widell, vd på Gröna Lund.

Publicerad 17 maj 2021 Kommentera
Grönan anställer 1 100
Från den 1 juni lättas restriktionerna och nöjesparkerna kan öppna. Det betyder jobb för 1 100 personer på Gröna Lund, berättar vd Magnus Widell. Foto: Colourbox, Frans Hällqvist

Det har varit en lång väntan för nöjesparker, som har tvingats hålla stängt i mer än ett år. I förra veckan kom beskedet att de får öppna den 1 juni, med viss begränsning.
– Vi är lättade och glada. Vi har levt med ganska mycket besvikelse under så lång tid, säger Magnus Widell.

För nöjesparker gäller att de får ta in en besökare per 20 kvadratmeter. Det betyder för Gröna Lunds del att de kan ta in 3 100 personer samtidigt. För att maxa antalet besökare kommer man att erbjuda förmiddags- eller eftermiddagspass.
– Om vi får den beläggningen som restriktionerna tillåter så kommer vi att gå runt. Men det ger oss inte utrymme att investera i nytt, säger Magnus Widell.

Det är många säsongsjobbare som har levt med osäkerhet kring om de ska få jobba i sommar eller inte. För 1 100 personer som kommer att anställas på Gröna Lund är inkomsterna i sommar säkrade.

I nuläget känner jag ingen oro över att vi inte får ihop tillräckligt med personal.

– Det har varit en väldigt stor oro, och det finns folk som har hoppat av. I nuläget känner jag ingen oro över att vi inte får ihop tillräckligt med personal. Det som kan bli problematiskt, inte bara för oss, det är på kocksidan, säger Magnus Widell.

Även om man är lättad över att restriktionerna anpassas den 1 juni så lever besvikelsen över hur nöjesparkernas verksamhet hanterats kvar.
– Vi är de enda parkerna i Europa som inte fått hålla öppet. Jag tycker att man har använt oss som symbolpolitik, som ett bevis på att man tar pandemin på allvar, säger Magnus Widell.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. Foto: Privat

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här