Nyheter löner

Kvinnors löner ökar mer än mäns

För första gången på många år har kvinnors löner ökat mer än mäns, visar en ny rapport. I branschen är löneskillnaden mellan könen betydligt mindre än genomsnittet.

Publicerad 27 september 2017
Kvinnors löner ökar mer än mäns
Kvinnors löner har ökat mer än mäns, visar LO:s rapport. I hotell- och restaurangbranschen är löneskillnaden liten mellan könen. Foto: Coulourbox

– Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är det mest medeltida vi har i samhället i dag. Det är därför glädjande att kvinnors löner äntligen ökat mer än männens, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

År 2015 och 2016 ökade lönerna mer för kvinnor än för män, både i kronor och i procent. Under perioden ökade kvinnors medellön med 5,3 procent, medan männens ökade med 3,7 procent.

En av förklaringarna är LO-förbundens satsningar på kvinnodominerade branscher under några av de senaste avtalsrörelserna, tror Torbjörn Johansson.
– Det här är bland annat ett resultat av ett enträget jobb när det gäller avtals- och opinionsarbete. För den svenska lönebildningens framtid är det viktigt att vi lyckas få mer jämställda löner genom breda överenskommelser på arbetsmarknaden, säger Torbjörn Johansson.

Bland arbetare är löneskillnaderna mellan könen mindre än bland tjänstemän. År 2016 var en arbetarkvinnas medellön 13 procent lägre än en arbetarmans. Bland tjänstemän var skillnaden 23 procent.

I hotell- och restaurangbranschen är löneklyftan ännu mindre. År 2016 var medellönen för hotell- och restaurangarbetare 23 300 kronor bland män och 22 600 kronor bland kvinnor. Det motsvarar drygt 3 procent.

Rapporten:

Läs hela LO:s lönerapport för 2016 på lo.se
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här