Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Krogjobb i storstad ger högre lön

Hotell- och restauranganställda är fortfarande bland landets lägst avlönade. Men det finns stora regionala skillnader. För en servitris kan rätt bostadsort betyda 2 500 kronor mer i plånboken.

Publicerad 5 september 2008

Det är Medlingsinstitutets årliga lönestrukturstatistik som visar på de stora skillnaderna. Störst glapp är det mellan de genomsnittliga grundlönerna för hovmästare, servitörer och bartendrar. Stockholmarna i dessa yrken tjänade förra året i genomsnitt 2 500 kronor mer än sina kollegor i östra mellansverige.

Stor skillnad är det också för landets köks- och restaurangbiträden. Småländska biträden tjänar nästan 2 000 kronor mer i genomsnitt än vad de skulle ha gjort i sydsverige.

Även kockar och kokerskor kan tjäna på att flytta. Toppar löneligan gör kockarna i västsverige tillsammans med Stockholmskockarna. I botten hamnar kockarna i övre norrland med en dryg tusenlapp mindre i lönekuvertet.

Bland städpersonal och receptionister är de regionala skillnaderna dock små.

Fakta om statistiken:
Den genomsnittliga månadslönen i statistiken avser månadslön för en heltidstjänst år 2007. Månadslönen bygger på grundlön och fasta tillägg. Ob och andra ersättningar är inte inkluderade. Statistiken är indelade efter yrkesgrupper och inte efter avtalsområden. Alltså kan genomsnittslönerna för receptionister omfatta även anställda på arbetsplatser med exempelvis Handels kollektivavtal.

Läs mer:
Så ligger lönen landet runt. Ladda ned pdf:en här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här