Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Krögare åtalas för att ha manipulerat kassaapparater

Fem stockholmskrögare åtalas för att ha manipulerat kassaapparaterna på sina krogar. Och Ekobrottsmyndigheten i Stockholm tänker väcka åtal mot 23 krögare till under hösten.

Publicerad 3 oktober 2003

Åtalen handlar om att krögarna på olaglig väg har raderat eller krympt restaurangens omsättning.
– Det här är första svepet i en bred satsning, säger Stefan Lundberg, chefsåklagare vid ekobrottsmyndigheten i Stockholm.
De fem nu åtalade krogarna är Pompeji på Odengatan, Oxid bar på Birger Jarlsgatan, Phuket på Upplandsgatan, Caffreys på Solnavägen och Avenyn i Södertälje.

Åtalspunkterna är grovt skattebrott, bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Sammanlagt handlar det om 2,4 miljoner kronor, som undanhållits skatt. Högst belopp, 1,3 miljoner kronor, misstänks ägaren av Caffreys i Solna ha undanhållit.
– Det handlar om allvarliga brott. Vid fällande domar kommer det förmodligen att bli tal om fängelse för krögarna, säger Stefan Lundberg.

Åtalen är det första påtagliga resultatet av det så kallade restaurangprojektet, ett nära samarbete mellan ekobrottsmyndigheten, länsstyrelsen och skattemyndigheten.
Restaurangprojektet ska pågå fram till december 2004.
Stefan Lundberg räknar med att ytterligare 150 krogar hinner granskas. Han tror att flertalet av dessa skattefuskar.

– Vi behöver inga urvalsmetoder. Det går att välja vilken gata, vilken stadsdel som helst i Stockholm och vi får samma resultat. Så vanligt förekommande är skattebrott, säger Stefan Lundberg.
På länsstyrelsen hoppas man att åtalen kommer att fungera som en väckarklocka, och ett stöd till seriösa krögare. Länsstyrelsen har under en längre tid arbetat för ett förbud mot de kassaapparater går att ställa om. Man hoppas nu få draghjälp av de väckta åtalen. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här