Nyheter STIPENDIUM

”Jag vill göra något för branschens kvinnor”

– Om någon vill vidareutbilda sig så har hon kanske inte möjlighet till det om hon inte får det här bidraget, säger Suzanne Wohlin. För andra året delar hon ut sitt stipendium på 40000 kronor till en kvinna i restaurangbranschen.

Publicerad 28 maj 2018
”Jag vill göra något för branschens kvinnor”
Suzanne Wohlin stöttar branschkvinnor med sitt stipendium. Foto: Colourbox, Privat

Hur kom du på idén med ett stipendium för just restaurangbranschens kvinnor?
– Eftersom jag själv är kvinna, haha! Det var väldigt få kvinnor som drev restaurang när jag startade krog, 1974. Så på grund av det fick jag väldigt mycket uppmärksamhet. När jag öppnade hade jag ingen erfarenhet av att driva en restaurang. Nu vill jag göra något för branschens kvinnor och tycker att det är trevligt att kunna pusha dem framåt. Det finns så otroligt många duktiga tjejer. Om någon vill vidareutbilda sig så har hon kanske inte möjlighet till det om hon inte får det här bidraget.

Hela 40 000 kronor, det är mycket. Hur har du råd med det?
– Det har gått bra för mig och jag har kanske inte varit så spendersam. Jag drev krog i 30 år och fick bra betalt när jag sålde. Sedan var jag byggmästare och byggde bostadsrätter i Trosa, och det gick också bra. Så jag vill gärna dela med mig.

Om stipendiet

  • Stipendiet ska ge »en engagerad kvinna med framtidstro i restaurangbranschen« möjlighet att utveckla sig genom kurser, praktik eller liknande.
  • Minst fem års erfarenhet av arbete i kök eller matsal krävs.
  • Ansökan före den 14 juli 2018. Läs mer på www.wohlin.nu

Har du några råd till de sökande?
– Att våga tro på sig själv. Det är ju så att män, överlag, har god förmåga att tala om att det är jätteduktiga. Men det finns många kvinnor i branschen som är lika duktiga som alla dessa män. Visa att du har ambitioner, motivera på ett bra sätt varför stipendiet ska gå till dig. Vi fick fantastiskt många bra ansökningar förra året.