Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF utreder nytt avslöjande om svartstäd

En del av landets hamburgerrestauranger städas fortfarande svart, trots avslöjandet 2007. På HRF utreder man nu vilka åtgärder som ska vidtas.

Publicerad 30 april 2010

0011751001Hotellrevyn82122912.00false2118 pt18 pt00falsefalsefalse

Det var hösten 2007 som tv-programmet Uppdrag granskning avslöjade att en rad svenska hamburgerrestauranger städades av inhyrd personal med slavliknande anställningskontrakt och svarta löner. Efter avslöjandet åkte städbolagen ut, och många av städarna fick i stället jobb på hamburgerrestaurangerna. Men en uppföljning som programmet gjort visar att flera restauranger sparkat de anställda städarna och återigen ersatt dem med svart städarbetskraft. På Hotell- och restaurangfacket utreder man nu om man ska vidta några åtgärder mot arbetsgivarna.
– Vi har bett våra avdelningar där de här restaurangerna finns att titta på hur förhandlingar och annat har gått till, säger HRF:s avtalssekreterare Mats Hansson.

Totalt rör det sig om sju McDonald–s och två Burger King-restauranger i Kungsbacka, Falköping, Kristianstad och i Stockholmstrakten. Samtliga säger sig nu dock ha slutat anlita städbolaget. På en del av restaurangerna har städningen i stället lagts över på de egna anställda och på McDonald–s i Falköping har man anställt städarna från det utsparkade städbolaget. Svenska McDonald–s kräver också att få köpa tillbaka restaurangen från franchisetagaren i Falköping samt att restaurangchefen slutar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här