Nyheter Förhandling

HRF-medlem får 120000

Arbetsgivaren bröt mot ett flertal regler i kollektivavtalet. Nu får den drabbade medlemmen 120000 kronor. Hotell- och restaurangfacket får 50000.

Publicerad 24 juni 2024
HRF-medlem får 120000
Arbetsgivaren, ett företag i snabbmatsbranschen, gav den anställde sämre villkor än kollektivavtalets. Foto: Mostphotos

En arbetsgivare inom snabbmatsbranschen bröt mot kollektivavtalets regler för bland annat schemaläggning, ob-ersättning och semester.

För det fick han betala 120 000 till den restauranganställde, som inte fått den ersättning han hade rätt till. Hotell- och restaurangfacket fick 50 000 för att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet mellan HRF och Visita.

– Jag var beredd att driva ärendet till domstol eftersom det var så tydliga brott mot kollektivavtalet. Men vi nådde en förlikning, säger Emil Bäckström, ombudsman på HRF.

Schemat kom på sms

Emil Bäckström.
Foto: Madeleine Andersson

Arbetsgivaren bröt mot reglerna på flera sätt.
– Vår medlem fick sitt schema på söndagar via sms. Då fick han veta till vilken av ägarens restauranger som han skulle åka. Han jobbade oftast sex dagar i veckan. Han fick inte ob-tillägg utan en generell summa som inte stämde, säger Emil Bäckström.

Arbetsgivaren hävdade också att den restauranganställde HRF- medlemmen sagt upp sig själv. Men Emil Bäckström menar att det var ett avsked.

Restaurangen som mannen jobbade på var kopplad till gigföretag som Foodora.
– Man kan få lov att koppla ut sig ur det systemet när det är mycket att göra på restaurangen, vilket vår medlem hade. Men det menade arbetsgivaren att han inte haft tillstånd att göra.

Medlemmen måste ha ett jobb

Det finns en inspelning som tyder på att mannen inte sagt upp sig själv, så som arbetsgivaren hävdar, utan blev avskedad efter det tillfälle då han kopplat ut sig ur systemet, säger Emil Bäckström.

Dessutom hade mannen mycket starka skäl att inte säga upp sig.
– Han är här på arbetstillstånd och väntar på att få ta hit sin fru från hemlandet. För att kunna göra det måste han ha ett jobb. Att han nu får 120 000 är förstås bra, men det är inte det viktigaste för honom.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här