Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF kräver 11 timmars vila mellan arbetspassen

Minst 11 timmars vila mellan arbetspassen utan undantag. Det kräver Hotell- och restaurangfacket i årets avtalsrörelse. Dessutom vill facket ha bättre ersättning för receptionister som arbetar ständig natt.

Publicerad 21 januari 2004

Det avtal som nu gäller för hotell- och restaurangnäringen säger att vilan mellan arbetspassen normalt ska vara 11 timmar, dock minst 8 timmar. Dessutom kan undantag göras från dessa regler.

Nu vill facket ha bort alla undantag. Nattvilan måste vara 11 timmar för varje enskild individ. Och för den som jobbar natt ska vilan till nästa arbetspass alltid vara minst 11 timmar.
I storstäderna, med långa resor, kan vilan bli orimligt kort för den som slutar ett kvällspass och börjat nästa dag med ett morgonpass.
Facket stödjer sig dels på medlemmarnas krav, dels på EU, som har hårdare arbetstidsregler än Sverige på den här punkten.

Bättre villkor för nattreceptionister
Nattreceptionister, som jobbar ständig natt, måste få bättre villkor, anser facket. För några år sedan fick de kortare arbetstid, till 38 timmars arbetsvecka. Nu vill facket att de ska få bättre ob-ersättning. I stället för 15 kronor per timme ska de ha natt-ob, som nu är 28 kronor, anser facket.
Dessutom vill facket höja den ordinarie ob-ersättningen med minst samma procent som lönerna höjs.

Kravet som inte gick igenom
Många medlemmar har velat öka den tid som räknas som obekväm. Men här säger facket nej i år.
– All den kraft vi har för att ändra ob-reglerna vill vi nu satsa på nattreceptionisterna, säger Ewa Silfverberg-Liljeroos, förhandlingsombudsman på HRF.

Hotell- och restaurangfacket beslutade om avtalskraven på tisdagen, vid avtalskonferensen i Stockholm.
Avtalet går ut 30 april och är redan uppsagt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här