Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hotell- och restaurangjobb bland Sveriges farligaste

Försäkringsbolaget AFA har listat Sveriges 25 farligaste jobb. Det är många industri- och byggyrken, men hotell, restauranger och storkök finns också med på listan.

Publicerad 3 juni 2003

AFA, Arbetsmarknadens försäkringsaktiebolag, har räknat ut ett slags medelvärde på hur riskfyllda olika yrken är.
Hur stor risk det är för en anställd att bli invalid efter en olycka i arbetet, få en sjukdom av arbetet, vara sjukskriven mer än 90 dagar eller bli så sjuk att man får aktivitets- eller sjukersättning (det som tidigare hette förtidspension och sjukbidrag).

Träindustriarbetare och murare toppar listan tillsammans med andra byggyrken. På 23:e plats ligger personal från hotell- och restaurangbranschen. Yrket har ungefär samma allvarlighetstal som vård- och omsorgsarbete.

Det är inte dramatiska olyckor som gjort att hotell- och restaurang hamnat på listan, utan mer svårupptäckta farligheter.
Framförallt är det skelett- och ledskador, förslitningar som uppstår under lång tid. Där har branschen höga siffror, och cateringarbetare delas in i samma grupp som tidningsbud när det gäller risken att slita ut sig. Det här är skador som leder till långa sjukskrivningar. År 2001 var 3769 hotell- och restauranganställda sjukskrivna mer än 90 dagar. Städare har en av de högsta riskerna för långvarig sjukfrånvaro.

När det inträffar olyckor, så sker de vid lastbryggan. Där löper restaurang- och storköksarbetare större risk att göra sig illa än vad en byggarbetare gör när han tar emot byggmaterial. Köksgolven är en annan olycksplats. Hotell- och restaurangpersonal är den yrkesgrupp som har högst andel olycksfall på grund av att de trillat inomhus. Städarna halkar på våta golv, kökspersonalen på matrester.

En annan slags ohälsa är vanlig hos branschens män. De ligger över genomsnittet när det gäller mentala sjukdomar.

Statistiken är hämtad från AFA:s försäkringsregister och gäller för 2001. I registret finns alla som har arbete på arbetsplatser med kollektivavtal, runt 3 miljoner personer. AFA står för Arbetsmarknadens försäkringsaktiebolag.
Här hittar du hela undersökningen: www.afa.se

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här