Nyheter

Hallå där, Peter Kjellander

Peter Kjellander, vikarierande ombudsman i HRF:s avdelning Öst, utsågs nyligen till Årets försäkringsinformatör i LO-distriktet Småland och Blekinge.

Publicerad 28 mars 2017
Hallå där, Peter Kjellander
Peter Kjellander, ombudsman i HRF:s avdelning Öst. Foto: Privat

Grattis!
– Tack. Jag är väldigt stolt, det är ett fint pris.

Varför blev du Årets försäkringsinformatör?
– Min kassör hade nominerat mig. Jag minns inte exakt vad det stod i nomineringen, men jag har försökt få i gång försäkringsverksamheten här i avdelningen. Jag är i grunden regional försäkringsinformatör i Livs. Det blir ju att man pratar försäkringar hela tiden, när man är ute på uppsökeri och när man jobbar som ombudsman. Jag har säkert pratat försäkringar med flera hundra personer och varit ute på 40-50 företag. Det är svårt i hotell- och restaurangbranschen. Många har så mycket att göra när man kommer, så att man får ta den minut man får. Den minuten kan vara mycket värd.

Vad har du för tips till andra försäkringsinformatörer?
– Kanske att gå de vidareutbildningar som finns, för det händer mycket med försäkringarna och det kan vara ett bra sätt att komma i gång. Det är viktigt att nå ut med försäkringsinformationen, det kan innebära mycket pengar för medlemmarna.

Upplever du att många du möter inte har koll på försäkringarna?
– Ja, så är det. Man blandar ihop medlemsförsäkringar och avtalsförsäkringar. Framför allt avtalsförsäkringarna är det många som inte har koll på. Förra året träffade jag en tjej som arbetade på hotell. Hon hade tre barn och hade varit föräldraledig med dem. Hon hade missat det här med premiebefrielse i tjänstepensionen, att AFA betalar in dina premier till tjänstepensionen medan du är föräldraledig. Det blev ganska mycket pengar för henne.

Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här