Nyheter

Fyra av tio fick fast jobb med coach

Under 2015 fick 764 hotell- och restauranganställda rätt till jobbcoachning via Trygghetsfonden TSL. Av dem hade nästan 8 av 10 jobb efter programmet, även om hälften var tillfälliga anställningar.

Publicerad 11 januari 2016

Den som blir uppsagd från ett företag med kollektivavtal kan i vissa fall få hjälp av jobbcoach att hitta ett nytt jobb, genom Trygghetsfonden TSL.
Förra året fick över 17 000 personer omställningsstöd. Av dessa jobbade 764 på företag med något av Hotell- och restaurangfackets kollektivavtal. Det är en liten ökning jämfört med året innan, då 650 hotell- och restauranganställda fick stöd i jobbletandet.

Nästan 80 procent av deltagarna fick jobb. Det gällde även de hotell- och restauranganställda där 38,5 procent gick vidare till en tillsvidareanställning och 24,5 till en tjänst på visstid. Runt 14 procent fick en behovsanställning, vilket är mycket större andel än för de andra yrkesgrupperna.

Om TSL

  • Trygghetsfonden TSL startades av LO och Svenskt Näringsliv för tolv år sedan. TSL är en omställningsförsäkring som gäller för tillsvidareanställda som varit anställda mer än ett år, arbetat mer än 16 timmar i veckan samt blivit uppsagda på grund av arbetsbrist.
  • Den som blir uppsagd kan fråga arbetsgivaren eller facket om omställningsstöd. Det är sedan facket och företaget som ansöker hos TSL. Det kostar inte den uppsagde något, försäkringen täcker kostnaderna. Facket och arbetsgivaren väljer vilken jobbcoach som ska få uppdraget
  • Läs mer på www.tsl.se  

Bättre gick det för byggbranschens uppsagda, byggnadsarbetare, målare och elektriker. Bland dem hade nio av tio jobb efter programmet, och runt sju av tio var tillsvidareanställningar. Å andra sidan var det få av dem, bara en enda procent, som utnyttjade möjligheten till studier inom omställningsprogrammet. Där utmärker sig hotell- och restauranganställda, 6,4 procent valde att gå en utbildning, vilket är den största andelen av alla yrkesgrupper.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här