Frilanstexter

Grattis, du kan få skriva för de bästa läsarna! Hotellrevyn kommer tio gånger per år. Vi på redaktionen vill att varje nummer ska sätta guldkant på våra läsares tillvaro! Här kommer några tips och råd för att din artikel ska bidra till den upplevelsen.

Du skriver för våra läsare

Hotellrevyn går ut till alla medlemmar i Hotell- och restaurangfacket. I dagsläget har tidningen 34 900 ­läsare. De jobbar som kockar, kallskänkor, servitriser, bartenders, städare, badvärdinnor, sommelierer, liftskötare och annat inom hotell, restaurang och turism. Hotellrevyns läsare är unga och många är kvinnor som bor i större städer i Sverige. Det är vanligt med en annan bakgrund än helsvensk.

Frilansa för Hotellrevyn

Vi jobbar med fasta frilansare, men köper också in material. Frilansare som rapporterar från en annan ort än Stockholm är extra välkomna. När du jobbar för Hotellrevyn vill vi att du ska känna dig som en del av redaktionen. Hör av dig om du vill bolla en tanke, om du kört fast, eller om förutsättningarna för det jobb du ska göra har förändrats och du inser att du har svårt att hålla deadline. Vi har bättre chans att lösa det tillsammans!
Vi har ingen fotograf anställd på redaktionen utan arbetar med många olika frilansfotografer, allt för att skapa en bra blandning av bild­materialet i tidningen.

Vanliga ämnen i Hotellrevyn

Hotellrevyn rapporterar först och främst från Sverige. Vi köper in nyhetsartiklar, reportage och porträtt med intressanta och angelägna vinklar.
Tidningen skriver om vardagen på branschens arbetsplatser, främst utifrån de anställdas synvinkel. Ämnen kan vara arbetsmiljö, löner, arbetsvillkor, hälsa, sexuella trakasserier, arbetskläder och olika yrkesknep. Artiklarna får gärna vara instrumentella, med tips som läsaren kan ta till sig.

Artiklar från andra länder?

Ja. De kan vara intressanta för Hotell­revyns läsare om:

  • Personerna i artikeln jobbar i hotell-, restaurang- eller turist­branschen och artikeln handlar om deras arbetsliv.
  • Artikeln handlar om fackliga villkor i andra länder.

OBS! Frilansförslag av typen: ”Jag ska till Sydafrika nästa vecka – behöver ni något därifrån?” tackar vi nästan alltid nej till. Likaså artiklar utan koppling till arbetstagarna. Exempel på det är artiklar skrivna ur gästens perspektiv samt artiklar av typen ”Svenske XXX öppnade egen bar på paradisön YYY”.

Checklista innan leverans

  • Texten har den vinkel vi kommit överens om.
  • Texten är av överenskommen längd.
  • Förkortningarna är utskrivna.
  • Korrfelen är rättade.
  • Alla personer har rättstavade för- och efternamn i texten.
  • Språket är rakt och enkelt. Viktigt då många av våra medlemmar har en annan bakgrund än helsvensk. Krångla inte till det. Håll nere längden på meningarna. Undvik forskarspråk och akademiskt färgat språk då du skriver om forskning eller aktuella undersökningar.
  • Du följer TT-språkets regler.
  • Text och bild är koordinerade. De intervjuade som är med i din text finns även på fotografens bilder.
  • Du har skrivit bildtexter med korrekta namn på de avbildade personerna, om ni inte kommit överens om att fotografen gör det.

Textlängder

  • Notis: 500–1000 tecken
  • Längre nyhetsartikel: 1 500–2 000 tecken
  • ”Hallå där”: 1200 tecken
  • Reportage av typen arbetsplatsreportaget ”Hos oss”: 5 000 – 8 000 tecken beroende på omfång. Hör efter hur stort jobbet ska vara. Dessutom en eller två faktarutor.
  • Medlemsporträtt: 3 700 tecken inklusive en faktaruta om intervjupersonen samt en extra ruta.

Till sist

  • Håll deadline! Går det inte – hör av dig så fort du inser att du inte kommer att hinna klart.
  • Läs in dig! Här kan du ”bläddra”. Vi skickar gärna pappers­tidningar också om du föredrar det.

Lycka till!

@hotellrevyn

Vi finns där du finns
Fråga om jobbet.
153
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här