Hälften av kvinnorna i arbetaryrken arbetar deltid. De vill jobba mer men får inte heltid eller har jobb som är så krävande att de inte orkar mer. Det visar LO:s jämställdhetsbarometer för 2019.
Kvinnors kortare arbetstid påverkar lönen. Den genomsnittliga faktiska månadslönen för kvinnor i arbetaryrken är 21 000 kronor medan män i tjänstemannayrken har en genomsnittslön på 42 000 kronor, enligt årets jämställdhetsbarometer som presenterades i dag. Män i arbetaryrken tjänar i genomsnitt nästan 6 000 kronor mer än kvinnorna, 26 800 kronor.
– Arbetarkvinnor befinner sig på nedersta trappsteget och tjänstemannamän på det översta, både om man ser till heltidslön och faktisk lön, sade Ulrika Vedin som skrivit rapporten tillsammans med Ulrika Lorentzi.
Anledningen till att hälften av kvinnorna i arbetaryrken arbetar deltid är i första hand att de inte får en heltidsanställning. I andra hand är det att jobbet är för krävande fysiskt eller psykiskt. Till skillnad från kvinnor i tjänstemannayrken har arbetarkvinnorna sällan en heltid i botten.
Kvinnor inom arbetaryrken arbetar ofta jobbar kvällar, helger och nätter. Det inverkar på deras möjligheter att fungera både som försörjare och vårdare, det vill säga både förvärvsarbeta och ta hand om barn eller föräldrar. Här krävs reformer, menar LO.
– Avskaffa visstiden och förstärk den generella välfärden så att vi inte skattesubventionerar RUT-tjänster för dem som har råd. Lagstifta om rätt till barnomsorg och individualisera föräldraförsäkringen, sade Ulrika Vedin.
Detta är faktisk lön
Rapporten tar även upp januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna, som LO menar kommer göra det svårt att minska klyftorna. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tog upp den kommande sänkningen av värnskatten som enligt LO:s beräkningar motsvarar 6,3 miljarder.
– Det här är skattesänkningar som går till dem som tjänar över 650 000 om året och 75 procent av pengarna går till rika män. Det finns hundratals reformer man skulle kunna göra för motsvarande mängd pengar som skulle bidra till stärkt jämställdhet, sade Karl-Petter Thorwaldsson.
Läs jämställdhetsbarometern här.