Nyheter JÄMSTÄLLDHET

Fortsatt stora löneskillnader

Hälften av kvinnorna i arbetaryrken arbetar deltid. De vill jobba mer men får inte heltid eller har jobb som är så krävande att de inte orkar mer. Det visar LO:s jämställdhetsbarometer för 2019.

Publicerad 6 mars 2019
Fortsatt stora löneskillnader
Kvinnors deltider märks i plånboken. Foto: Colourbox
Ulrika Vedin. Foto: LO

Kvinnors kortare arbetstid påverkar lönen. Den genomsnittliga faktiska månadslönen för kvinnor i arbetaryrken är 21 000 kronor medan män i tjänstemannayrken har en genomsnittslön på 42 000 kronor, enligt årets jämställdhetsbarometer som presenterades i dag. Män i arbetaryrken tjänar i genomsnitt nästan 6 000 kronor mer än kvinnorna, 26 800 kronor.
– Arbetarkvinnor befinner sig på nedersta trappsteget och tjänstemannamän på det översta, både om man ser till heltidslön och faktisk lön, sade Ulrika Vedin som skrivit rapporten tillsammans med Ulrika Lorentzi.

Anledningen till att hälften av kvinnorna i arbetaryrken arbetar deltid är i första hand att de inte får en heltidsanställning. I andra hand är det att jobbet är för krävande fysiskt eller psykiskt. Till skillnad från kvinnor i tjänstemannayrken har arbetarkvinnorna sällan en heltid i botten.

Kvinnor inom arbetaryrken arbetar ofta jobbar kvällar, helger och nätter. Det inverkar på deras möjligheter att fungera både som försörjare och vårdare, det vill säga både förvärvsarbeta och ta hand om barn eller föräldrar. Här krävs reformer, menar LO.
– Avskaffa visstiden och förstärk den generella välfärden så att vi inte skattesubventionerar RUT-tjänster för dem som har råd. Lagstifta om rätt till barnomsorg och individualisera föräldraförsäkringen, sade Ulrika Vedin.

Detta är faktisk lön

För att räkna ut den faktiska månadslönen har LO utgått från genomsnittlig månadslön och genomsnittlig arbetstid. Kvinnor arbetar i snitt 80 procent. Summorna som redovisas gäller lön före skatt.

I SCB:s lönestatistik för kvinnor i arbetaryrken är restaurang- och köksbiträden det sjunde vanligaste yrket, kockar och kallskänkor det elfte vanligaste och hovmästare och servitörer det fjortonde vanligaste.

Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Fredrik Hjerling/LO

Rapporten tar även upp januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna, som LO menar kommer göra det svårt att minska klyftorna. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tog upp den kommande sänkningen av värnskatten som enligt LO:s beräkningar motsvarar 6,3 miljarder.
– Det här är skattesänkningar som går till dem som tjänar över 650 000 om året och 75 procent av pengarna går till rika män. Det finns hundratals reformer man skulle kunna göra för motsvarande mängd pengar som skulle bidra till stärkt jämställdhet, sade Karl-Petter Thorwaldsson.

Läs jämställdhetsbarometern här.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här