Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Färre dödsfall av passiv rökning efter rökstoppet

Sedan rökförbudet på serveringar infördes 2005 har antalet svenskar som dött till följd av passiv rökning minskat kraftigt, visar en ny rapport från Statens folkhälsoinstitut.

Publicerad 27 januari 2010

Trots att fler och fler svenskar väljer att sluta röka så är rökningen fortfarande ett stort hälsoproblem i landet. Förra året dog runt 6 400 svenskar till följd av egen rökning, motsvarande 18 personer per dag. Det visar en ny rapport från Statens folkhälsoinstitut.
Siffran är i stort densamma som år 2004, då en liknande mätning gjordes. Positivt är dock att antalet personer som dött på grund av passiv rökning har minskat. År 2004 dog cirka 500 personer av sjukdomar eller skador de fått av passiv rökning. I fjol hade siffran sjunkit till 200.

Rökförbudet på restauranger, nattklubbar och kaféer är en av anledningarna till minskningen, tror Cecilia Birgersson som är en av utredarna bakom rapporten.
– Vi ser en positiv utveckling i att andelen som utsätts för och dör av passiv rökning, det vill säga till följd av andras rök, har minskat kraftigt sedan 2005. En starkt bidragande faktor är naturligtvis rökförbudet på serveringar.

Folkhälsoinstitutet räknar med att 900 000 svenskar röker varje dag, men att 600 000 av dem skulle vilja sluta.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här