Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facket: »Sänk spritskatten för restauranger«

Hotell- och restaurangfacket vill att restauranger ska få en särskild skattesänkning på alkohol. Facket vill också att nattklubbar ska stängas senast tre på natten. Syftet är att minska brottsligheten i branschen.

Publicerad 17 januari 2005

Före jul föreslog en statlig utredning att skatten på starksprit ska sänkas med 40 procent. Syftet var att minska införseln av alkohol från grannländer med längre skatt.
Hotell- och restaurangfacket håller med om förslaget i ett remissvar som facket har skickat in till regeringen.

Dessutom vill HRF ha en särskild skattesänkning för restauranger. Mot uppvisande av kvitto ska krögaren få 50 procent rabatt på skatten. Det skulle göra det intressantare för restaurangerna att köpa sin alkohol på laglig väg och minska de ekonomiska brotten, anser facket.

HRF:s andra förslag till regeringen
* Stäng krogarna senast klockan tre på natten. Det är alldeles för mycket våld, bråk och brottslighet på de femöppna krogarna.
* 18-årsgränsen för gästen bör behållas.
* Inför en 18-årsgräns även för personalen. I dag finns inget ålderskrav på den som serverar alkohol.
* Den som serverar alkohol måste vara anställd av den som har serveringstillståndet. Restaurangen ska inte kunna anlita bemanningsföretag för serveringen.
* Obligatorisk utbildning i ansvarsfull alkoholhantering. Både för den som har tillståndet och för den som serverar.
* Drickandet av alkohol styrs över till restauranger. Där finns möjlighet att övervaka att det inte blir för mycket.
* Stad-projektet, som pågår i Stockholm, ska spridas till fler orter, något som redan är på gång.
* Ta ifrån kommunerna rätten att ge tillstånd för alkoholservering. Lägg detta på länsstyrelsen i stället.

Regeringens utredning vill även skärpa reglerna för förvaring av alkohol. Det är förbjudet att förvara alkohol i en restaurang om den inte får säljas där. Man får till exempel inte förvara sprit på en restaurang som bara har ölrättigheter. Utredningen vill att det ska vara straffbart att bryta mot förbudet. I dag riskerar krögaren bara en varning eller indraget tillstånd.
Dessutom vill utredningen att förbudet ska gälla även butiker. Då blir det möjligt att beslagta starköl i närbutiker.

Nu ska regeringen ta ställning till utredningen och de remissvar som kommit. Sedan får riksdagen besluta om saken.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

”Nu har vi en stol per bord”

Max en gäst per bord gäller nu för serveringsställen på handelsplatser. Seija Andersson Ter-Borchs arbetsplats, restaurangen på Ikea Haparanda, är en av dem som påverkas av de nya restriktionerna.

Publicerad 5 mars 2021 Kommentera
”Nu har vi en stol per bord”
Seija Andersson Ter-Borch jobbar på Ikea Haparandas restaurang, som berörs av de nya restriktionerna. Foto: Nina Sandell/Mostphotos, Tomas Bergman
Seija Andersson Ter-Borch.

Vilka förändringar har ni gjort efter de senaste restriktionerna?
– Vi har tagit bort alla sittplatser i bistron vid utgången. Inne i restaurangen har vi nu en stol per bord, så det är 85 sittplatser i stället för 230 som det blev när vi glesade ut förra gången. Det är en märkbar skillnad. Jag hade inte varit så glad om jag var kund, men samtidigt är det bara att gilla läget.

Sköter kunderna sig?
– De duktiga sätter sig vid varsitt bord även om de kommer in tillsammans. Andra flyttar på stolarna. Vi kan bara informera om vad som gäller, våra besökare har ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också.

Något som har ändrats gällande maten?
– Vi tillagar halvbleck till lunchen, för att det inte ska bli svinn. Folk kan någon gång få vänta lite medan vi steker på nytt. Men det här är ju Norrland så de klarar att vänta. Menyn är annars samma, köttbullar och kyckling går bäst.

Hur mycket kunder har ni?
– Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också. Så det är ganska lugnt. Men sakteligen kommer folk mer och mer, det är inte som i början. Jag tror att de helt enkelt är less på att vara hemma. Det ska bli spännande att se hur det är på lördag, då brukar det vara lite mer folk.

Ingår i temat: Coronakrisen 117 artiklar

Alla artiklar i temat (114 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här