Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Få kräver avtal vid tjänsteresor

Nätverket Schyst resande har granskat riktlinjerna för tjänsteresor i rapporten "Hur hållbart reser vi i tjänsten?" -- Vi vill att fler ställer tuffare sociala krav, säger Therese Guovelin, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 4 juni 2015
inlinebild
Therese Guovelin. Foto: Stig Hammarstedt

Affärsresor är den vanligaste formen av resor i Sverige. Av 20,5 miljoner sålda rumsnätter på hotell i Sverige 2014 svarade affärsresorna för 60 procent. Studien som Nätverket Schyst resande har gjort visar att myndigheter, kommuner, landsting, ideella organisationer och företag har relativt utvecklade policyer vad gäller miljöaspekterna av resor i tjänsten. Däremot är riktlinjerna svaga eller obefintliga när det gäller sociala och ekonomiska aspekter av resor i tjänsten.
– Det borde vara självklart att både offentlig sektor och näringslivet kräver att det ska finnas kollektivavtal för de anställda på hotell, restauranger och transportföretag, säger Therese Guovelin, i ett pressmeddelande.

En stor del av de undersökta tar tåget före flyget och många ställer krav på att man alltid ska undersöka om resorna är nödvändiga. Men mindre än hälften ställer krav på miljöcertifiering av hotell. Av samtliga undersökta är det bara fackförbundet Jusek och Svenska kyrkan som ställer krav på att de restauranger och hotell man bokar har slutit kollektivavtal.
Nätverket för Schyst resande konstaterar också att det behövs tydligare skrivningar som tar avstånd från prostitution. Sådana skrivningar bör finnas i samtliga resepolicyer, inte bara bland aktörer som är verksamma utomlands.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här