Om HRF:s medlemmar fick bestämma skulle yrkeserfarenhet och lång anställningstid hos samma företag få lönekuvertet att svälla.
LO-kollektivet tycker att ett stort ansvar för vård och omsorg samt skicklighet i yrket är det som ska avgöra lönen. Men de LO-medlemmar som jobbar i hotell och restaurang tycker däremot att lång tid i yrket och lång anställningstid hos samma arbetsgivare är de viktigaste faktorerna för högre lön. Det visar en LO-rapport som bygger på intervjuer med 7 000 personer.
? I en bransch med hög omsättning kan det vara värt mer lön för den som stannar i yrket, säger LO-utredaren Sven Nelander.
Nio av tio intervjuade, 88 procent, anser att kvinnors löner är för låga i förhållande till mäns. Ingen tycker att män har för låg lön i förhållande till kvinnor. I tidigare undersökningar har männen nedvärderat kvinnoyrken. Men så är inte fallet längre. Yrkena värderas mer lika i dag.
? Det finns ett mycket kompakt stöd för att höja kvinnors lön i förhållande till mäns, säger Sven Nelander.
Viktiga faktorer för lönesättning:
? Lång tid i yrket bör ge högre lön, tycker:
78 procent av HRF:arna
71 procent av LO-kollektivet
? Lång anställningstid hos samma arbetsgivare ska ge högre lön, anser
68 procent av HRF:arna
58 procent av hela LO-kollektivet
? Bred och mångsidig erfarenhet från arbetslivet ska ge mer pengar, tycker:
74 procent av HRF:arna
71 procent av LO-kollektivet
Medlemmarna i Kommunal och Handels tycker likadant som HRF.
? Att hinna med mycket i arbetet är värt mer, tycker
52 procent av HRF:arna mot 44 procent av övriga LO.
Källa: LO-rapporten »Röster om facket och jobbet« del 2 av 5
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.