Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Erfarenhet och anställningstid ska ge hög lön«

Om HRF:s medlemmar fick bestämma skulle yrkeserfarenhet och lång anställningstid hos samma företag få lönekuvertet att svälla.

Publicerad 3 februari 2003

LO-kollektivet tycker att ett stort ansvar för vård och omsorg samt skicklighet i yrket är det som ska avgöra lönen. Men de LO-medlemmar som jobbar i hotell och restaurang tycker däremot att lång tid i yrket och lång anställningstid hos samma arbetsgivare är de viktigaste faktorerna för högre lön. Det visar en LO-rapport som bygger på intervjuer med 7 000 personer.

? I en bransch med hög omsättning kan det vara värt mer lön för den som stannar i yrket, säger LO-utredaren Sven Nelander.
Nio av tio intervjuade, 88 procent, anser att kvinnors löner är för låga i förhållande till mäns. Ingen tycker att män har för låg lön i förhållande till kvinnor. I tidigare undersökningar har männen nedvärderat kvinnoyrken. Men så är inte fallet längre. Yrkena värderas mer lika i dag.

? Det finns ett mycket kompakt stöd för att höja kvinnors lön i förhållande till mäns, säger Sven Nelander.

Viktiga faktorer för lönesättning:
? Lång tid i yrket bör ge högre lön, tycker:
78 procent av HRF:arna
71 procent av LO-kollektivet

? Lång anställningstid hos samma arbetsgivare ska ge högre lön, anser
68 procent av HRF:arna
58 procent av hela LO-kollektivet

? Bred och mångsidig erfarenhet från arbetslivet ska ge mer pengar, tycker:
74 procent av HRF:arna
71 procent av LO-kollektivet
Medlemmarna i Kommunal och Handels tycker likadant som HRF.

? Att hinna med mycket i arbetet är värt mer, tycker
52 procent av HRF:arna mot 44 procent av övriga LO.

Källa: LO-rapporten »Röster om facket och jobbet« del 2 av 5

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här