Arbetsgivare försöker ibland avskeda eller säga upp utan grund. Skriv aldrig på innan du kontaktat facket, säger HRF-ombudsman Johan Östman.
Det händer att arbetsgivare vill avskeda någon utan att ha grund för det, säger Johan Östman, ombudsman på HRF avdelning Stockholm-Gotland. Ofta handlar det då om brist på kunskap hos arbetsgivaren.
– För att bli avskedad ska du i princip ha stulit pengar eller slagit chefen. Det ska vara något riktigt, riktigt illa. Men det vet inte alla arbetsgivare.
Det värsta jag varit med om var en som ville avskeda en servitör efter att restaurangen fått en dålig recension av ett sällskap som tyckte att de fått dålig service.
Ser till att lagar och regler följs
Men facket företräder även medlemmar som faktiskt har gjort bort sig, säger Johan Östman.
– Arbetsgivare kan tycka ”Hur kan ni försvara det här beteendet?” Men det är inte det vi gör, utan vi ser till att arbetsgivaren håller sig till lagar och regler. Arbetstagaren kan mycket väl ha gjort något klandervärt, utan att det är tillräcklig grund för avsked.
Vad stöter du på när det gäller personliga skäl som grund för uppsägning?
– Där kan det till exempel vara en arbetstagare som kommer för sent väldigt ofta. Det kan vara grund för uppsägning, men då är det väldigt viktigt att arbetsgivaren har gjort sitt och påtalat problemet. Detta ska ha dokumenterats. Det hjälper inte att säga att ”Vi har haft många och långa samtal” – där brister arbetsgivare ofta.
Tråkigt nog finns det arbetsgivare som försöker göra sig av med sjuka och äldre.
Det kan finnas bakomliggande orsaker och de måste komma fram så att man ser om arbetsgivaren har uppmärksammat det på rätt sätt, säger Johan Östman.
– Ligger det sjukdom bakom skulle kanske personen behöva få ett annat schema. Tråkigt nog finns det arbetsgivare som försöker göra sig av med sjuka och äldre, som har missat att de behöver göra anpassningar.
– En annan trist lösning som en del använder är att säga att man vill säga upp, fast man inte har på fötterna. Då är baktanken att man vill få till en uppgörelse där personen själv säger upp sig, kanske mot någon månadslön.
Kontaktar facket för sent
Finns det missar som anställda gör?
– Att de skriver på och accepterar uppsägningen eller avskedet och kontaktar oss först i efterhand.
Om vi hade kommit in i tid kunde vi i vissa fall kunnat se till att de fått behålla jobbet.
I efterhand kan vi bara försöka få fram skadestånd för att arbetsgivaren har gjort fel.
Något du vill tillägga?
– Ibland läser man att någon ”fått sparken”, men det finns inget som heter så.
Antingen blir man avskedad eller uppsagd på grund av arbetsbrist eller av personliga skäl.
Visste du det här om
uppsägning och avsked?
1 Skriftligt besked
Uppsägning ska grunda sig på sakliga skäl och ska vara skriftlig.
2 Det är ”sakliga skäl”
Arbetsbrist eller omorganisation räknas som sakliga skäl för uppsägning, liksom att företaget ska få en ny inriktning som kräver annan kompetens. Men arbetsgivaren måste först försöka hitta ett annat arbete för personen.
3 Personliga skäl för uppsägning
Personliga skäl kan vara bland annat allvarliga samarbetssvårigheter, att vägra lyda order, misskötsamhet eller olovlig frånvaro.
4 Huvudavtalet påverkar
Nya huvudavtalet gör det lättare att säga upp av personliga skäl. Arbetsgivaren behöver bara erbjuda omplacering en gång. Att vägra lyda order är skäl för uppsägning om man fått en varning innan.
5 Missbruksproblem
Missbruk ska inte leda till uppsägning. Om det inte är så att personen vägrar att delta i rehabilitering och kommer påverkad till jobbet upprepade gånger.
6 Uppsägning med tvist
Pågår en tvist om uppsägningen när uppsägningstiden går ut tar också lönen slut. Tidigare hade den uppsagde lön fram till dess att domstol avgjort.
7 Då kan det bli avsked
Vid avsked ska man ha misskött anställningen grovt. Här rör det sig om sådant som att ha misshandlat eller hotat gäster, kollegor eller chefer, förskingrat pengar eller avslöjat företagshemligheter./
8 Förvarning krävs
Gå på dagen? Nej, arbetsgivaren måste förvarna minst en vecka i förväg och givetvis ha kontaktat facket först. Man kan gå till domstol och få avskedandet ogiltigförklarat. Den som blir avskedad stängs av från a-kassan i 45 dagar.