Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Danska facket: nya EU-medborgarna kommer att utnyttjas

EU:s östutvidgning kommer att förvärra restaurangbranschens problem, säger Jan Mathiesen på RBF:s Köpenhamnsavdelning.

Publicerad 16 april 2004

Det danska hotell- och restaurangfackets varningar ignorerades. Folketingen röstade ja till en lag som reglerar anställningar av de nya EU-medborgarna.
Arbetsgivarna har redan upptäckt hur de ska utnyttja bristerna i reglerna, menar restaurangfacket RBF, som har vädjat till arbetsmarknadsutskottet om att precisera reglerna.

En arbetsgivare har redan frågat facket om det är emot avtalet att först betala den anställde avtalsenlig lön, men sedan få tillbaka en del av pengarna genom att hyra ut ett rum till den anställde för 7000 kronor i månaden.

? Det är ett avtal fullt av hål. Det ger arbetsgivaren full kontroll över arbetskraften från östeuropa, säger Jan Mathiesen till tidningen Arbejderen.

I lagen står det att arbetssökande från öst ska anställas på full tid till avtalsenlig lön eller på ”andra sedvanliga villkor för den danska arbetsmarknaden” Det senare kan tolkas som att om en arbetsgivare har en person anställd till 80 kronor i timmen så kan han få lov att anställa alla östeuropeer han vill till det priset.

Facket är oroliga för att lagen ska leda till att den organiserade brottsligheten får in en fot i köken.
Branschen har redan haft stora problem med maffia som erbjudit hotell och restauranger billig arbetskraft. Den som arbetar får ännu mindre, mer än hälften av lönen går till maffian.

En uppsägning leder till att den anställde mister sitt uppehållstillstånd. Det gör att de nya EU-medborgarna tar stora risker om de själva kräver sina rättigheter.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här