Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lång happy hour för arbetsgivarna

Sänkt moms, sänkta arbetsgivaravgifter för unga, allt fler anställda med bidrag från arbetsförmedlingen.

Publicerad 28 januari 2013

Hur mycket skattepengar får egentligen gå till att gynna en viss bransch? Nyligen gick de 14 LO-förbunden ut med ett gemensamt krav. De vill begränsa så att välfärdspengar, alltså skattepengar, inte ska bli till vinster för storföretag som driver vård, skola och omsorg.  LO:s förslag kom inte en dag för sent.
När vanvården av gamla avslöjades på äldrevårds­företaget Carema blev det en symbol för hur lågt människovärdet kan prioriteras hos dessa vinsthungrande företag.

En annan bransch som gynnas av statliga subventioner är restaurangnäringen. Kommer ni ihåg? För ett år sedan sänktes krogmomsen från 25 till 12 procent. Denna halvering skulle ge både lägre priser på krogen och nya jobb. Men priserna på krogen sänktes inte nämnvärt. Bara 13 av 100 krogar hade genomgående sänkt sina priser enligt en kartläggning Dagens Nyheter gjorde. Krogmomssänkningen kostade skatte­betalarna totalt 5,4 miljarder kronor.
Visita säger nu att det har blivit mellan 5 000 och 6 000 fler nya jobb tack vare momssänkningen. Nya jobb är mer än välkomna i massarbetslös­hetens Sverige. Men stämmer siffrorna? Visita menar att genom att titta på lönestatistik, det vill säga hur mycket restaurangerna har betalat ut i lön, går det att säga att det har blivit nya jobb. Däremot säger Visita inget om att lönesumman har ökat sedan flera år tillbaka. Arbetsgivarna trollar med siffror så att det gynnar dem själva, så enkelt är det.

Just restaurangarbetsgivarna har fått flera kraftiga skattesubventioner. Sänkta arbetsgivaravgifter för unga var en sådan. I decembernumret av Hotellrevyn berättade vi att var tionde arbete i hotell- och restaurang­näringen bekostas helt eller delvis av staten. En kostnad mellan 1,4 och 2,3 miljarder kronor.  
Detta apropå skattepengar som blir vinster i privata näringslivet i stället för att gå till skolan, vården, sjukförsäkringen eller vettiga åtgärder mot arbetslösheten.
Och, om det nu skulle stämma som Visita säger, att de där fem miljarderna i sänkt restaurangmoms har gett 5 000 nya jobb innebär det att varje nytt jobb har kostat 1 000 000. Frågan är varför regeringen inte satsar på billigare sätt att skapa nya jobb.
Momssänkningen är en het politisk fråga och som handlar om vilka som ska gynnas av regeringens politik. De som arbetar eller de som äger?
Nyligen angrep Visitas vd Eva Östling Ollén hotell- och restaurangbranschens ingångslöner, igen. De är alltför höga, säger hon inför avtalsrörelsen 2014. Vinsterna ökar i branschen, staten subventionerar, men hos arbetsgivaren är det långt kvar till schysta löner.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här