Debatt Insändare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Älskar yrket, hatar branschen”

Jag har jobbat i denna branschen i tolv år, som kock i tio av dem. Av de tolv åren har jag haft en trygg anställning i två år och resten har varit extraanställningar, vikariat och några fasta anställningar med en hel del problem såsom inget schema, ingen ob, »Vadå så många timmar har du inte jobbat« och liknande

Publicerad 14 maj 2009

För cirka sju månader sedan fick jag jobb på ett stort hotell, mitt första hotell och jag tänkte: Här måste det fungera med regler och avtal. Det visade sig ganska snabbt att så inte var fallet, jag började fundera på om jag skulle ta tag i problemen på mitt arbete eller göra det enkelt för mig och säga upp mig och börja på ett nytt jobb.

Jag blev förbannad och bestämde mig för att »nä nu jävlar ska det fungera nånstans«. Mina arbetskamrater är helt fantastiska så dem vill jag ju inte förlora. Eftersom jag har varit fackligt aktiv i ett antal år tidigare bestämde jag mig för att försöka bli fackombud. Tursamt nog kom det ett par dagar senare efter mitt beslut några kollegor till mig och frågade mig om just detta. »När du blir fastanställd, kan inte du bli fackombuds då? Du verkar ju kunna en del och det behövs verkligen nån som tar tag i saker här.« Glad för frågan blev jag och svarade dem med att det är jag absolut intresserad av.

Sagt och gjort, jag tror det var dagen efter att min anställning gick över i en tillsvidareanställning så kontaktade jag en ombudsman på HRF och han anordnade ett medlemsmöte på jobb där jag blev framröstad till arbetsplatsombud. Cirka tio dagar senare åkte jag iväg på en veckas utbildning för mitt uppdrag. Måndagen efter kursen ringde jag min ombudsman för att fråga en sak om potten. Fick då reda på att mina chefer hade skickat en förhandlingsframställan till henne för två veckor sedan angående uppsägning på grund av arbetsbrist och eftersom jag var sist in så är det ju jag som är först ut.

Arbetsbrist? Hmm, Har mycket svårt att tro det. Det blev förhandling, där jag fick sitta med i en skräckblandad förtjusning. Det var mycket intressant att se två starka kombattanter i diskussion. Förhandlingen är inte avslutad men det ser ut som att arbetsgivaren får ta tillbaka varslet. Älskar mitt yrke, hatar min bransch.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här