Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

A-kassan kräver tillbaka 42 000 kronor från medlem

Hotell- och restauranganställdas a-kassa kräver att en medlem betalar tillbaka 42 000 kronor. Medlemmen har läst svenska för invandrare. Samtidigt fick hon a-kassa. Det är inte tillåtet.

Publicerad 18 november 2004

Arbetsförmedlingen hade givit medlemmen klartecken till att studera och få pengar från a-kassan samtidigt. Men när a-kassan upptäckte det drogs pengarna in. A-kassan kräver nu att medlemmen betalar tillbaka pengarna – 42000 kronor.

Det blir allt vanligare att medlemmar kommer i kläm på det här sättet. A-kassan får allt fler frågor om vad som gäller när man läser svenska för invandrare. Det blir också fler som gör fel och tvingas betala tillbaka. Det kan bli stora belopp om medlemmen har hunnit läsa flera månader innan saken upptäcks.

– Oftast är det inte ett medvetet fusk utan fel information, säger Harriet Eriksson, föreståndare för arbetslöshetskassan.
– Vi har uppfattningen att både arbetsförmedlingen och skolorna ibland ger medlemmarna fel information, säger Ola Eriksson på HRF:s a-kassa.
Gör arbetsförmedlingen fel?
– Ja, ibland. Arbetsförmedlingen vet ju om att medlemmen går på a-kassa fast det inte är tillåtet. De skulle aldrig föreslå en som ska gå svetskurs att gå på a-kassa samtidigt. Men med SFI-kurserna händer det.

Frågor och svar om SFI
Får man gå på a-kassa när man läser svenska för invandrare?
– Normalt inte, säger Ola Eriksson.
– A-kassan är inte till för att man ska försörja sig under studier. SFI är en utbildning som alla andra utbildningar och ska finansieras på samma sätt.
Vad ska medlemmen göra?
– Be arbetsförmedlaren anvisa SFI som en åtgärd för dig. Då får du aktivitetsstöd från försäkringskassan. Det är lika mycket pengar som från a-kassan, men andra villkor. Då kan du också plugga tills du blir klar.
Kan jag inte göra det annars?
– Nej, går du på a-kassa måste du när som helst vara beredd att avbryta studierna för att ta ett arbete.
Spelar det någon roll om jag studerar på deltid eller heltid?
– Ja. SFI är oftast på heltid. Men läser du på kvällarna kan du arbeta på dagarna och även vara arbetssökande. I rena undantagsfall så kan du få a-kassa och samtidigt gå på SFI på deltid.
Medlemmen måste i så fall först ansöka hos a-kassan. Det ska röra sig om en kortare utbildning av ringa omfattning som inte är ett hinder för heltidsarbete.
– Det viktiga är att du pratar med oss på a-kassan innan, så att vi kan skicka en ansökningsblankett. Då kan vi göra en bedömning av omfattningen och längden på utbildningen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här