Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

A-kassan kräver tillbaka 42 000 kronor från medlem

Hotell- och restauranganställdas a-kassa kräver att en medlem betalar tillbaka 42 000 kronor. Medlemmen har läst svenska för invandrare. Samtidigt fick hon a-kassa. Det är inte tillåtet.

Publicerad 18 november 2004

Arbetsförmedlingen hade givit medlemmen klartecken till att studera och få pengar från a-kassan samtidigt. Men när a-kassan upptäckte det drogs pengarna in. A-kassan kräver nu att medlemmen betalar tillbaka pengarna – 42000 kronor.

Det blir allt vanligare att medlemmar kommer i kläm på det här sättet. A-kassan får allt fler frågor om vad som gäller när man läser svenska för invandrare. Det blir också fler som gör fel och tvingas betala tillbaka. Det kan bli stora belopp om medlemmen har hunnit läsa flera månader innan saken upptäcks.

– Oftast är det inte ett medvetet fusk utan fel information, säger Harriet Eriksson, föreståndare för arbetslöshetskassan.
– Vi har uppfattningen att både arbetsförmedlingen och skolorna ibland ger medlemmarna fel information, säger Ola Eriksson på HRF:s a-kassa.
Gör arbetsförmedlingen fel?
– Ja, ibland. Arbetsförmedlingen vet ju om att medlemmen går på a-kassa fast det inte är tillåtet. De skulle aldrig föreslå en som ska gå svetskurs att gå på a-kassa samtidigt. Men med SFI-kurserna händer det.

Frågor och svar om SFI
Får man gå på a-kassa när man läser svenska för invandrare?
– Normalt inte, säger Ola Eriksson.
– A-kassan är inte till för att man ska försörja sig under studier. SFI är en utbildning som alla andra utbildningar och ska finansieras på samma sätt.
Vad ska medlemmen göra?
– Be arbetsförmedlaren anvisa SFI som en åtgärd för dig. Då får du aktivitetsstöd från försäkringskassan. Det är lika mycket pengar som från a-kassan, men andra villkor. Då kan du också plugga tills du blir klar.
Kan jag inte göra det annars?
– Nej, går du på a-kassa måste du när som helst vara beredd att avbryta studierna för att ta ett arbete.
Spelar det någon roll om jag studerar på deltid eller heltid?
– Ja. SFI är oftast på heltid. Men läser du på kvällarna kan du arbeta på dagarna och även vara arbetssökande. I rena undantagsfall så kan du få a-kassa och samtidigt gå på SFI på deltid.
Medlemmen måste i så fall först ansöka hos a-kassan. Det ska röra sig om en kortare utbildning av ringa omfattning som inte är ett hinder för heltidsarbete.
– Det viktiga är att du pratar med oss på a-kassan innan, så att vi kan skicka en ansökningsblankett. Då kan vi göra en bedömning av omfattningen och längden på utbildningen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Nyheter balans

Regeringen föreslår familjevecka

Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Tanken är att det ska göra det lättare att kombinera arbetsliv med familjeliv.

Publicerad 18 juni 2021 Kommentera
Regeringen föreslår familjevecka
Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Det ska underlätta för föräldrar att kombinera jobb och familjeliv. Foto: Mostphotos

En ny föräldrapenningförmån till föräldrar med barn mellan 4 och 16 år. Det presenterade statsminister Stefan Löfven i dag. Förslaget, som ska nu lämnas till lagrådet, är tänkt att införas från april 2022.

– Vi måste underlätta för alla dem som kämpar med att kombinera arbetsliv med familjeliv. För dem som inte kan jobba hemma när skolan eller förskolan är stängd. Vi vill bidra till att göra arbetande föräldrars vardag enklare och samtidigt ge dem mer möjlighet till mer tid med sina barn, sade Stefan Löfven vid en pressträff på fredagen.

Dagarna ska kunna användas när barnet inte kan vara i skola eller förskola, till exempel på grund av planeringsdagar, studiedagar eller lov.

I familjer med två föräldrar får vardera föräldern tre dagar per år. Förälder med ensam vårdnad får sex dagar.

HRF:s ordförande Malin Ackholt tycker att förslaget är bra.

– Många av våra medlemmar jobbar på obekväma och varierande arbetstider. Det här kommer att underlätta för dem att både förvärvsarbeta och vara föräldrar.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här