Listeriautbrottet på Coco & Carmen kan bli förödande för lyxkrogen. Men allt verkar inte ha gått helt fel.
Ingen lär ha missat listeria-utbrottet i Stockholm. Flera gäster på den fina restaurangen Coco & Carmen blev sjuka, ett 20-tal har fått söka vård och upp till 400 kan ha blivit smittade.
Detta är så klart en stor nyhet, och förödande för en restaurang som inte hanterar saken rätt.
Hittills tycks dock ägarna ha spelat korten rätt. Snabb stängning, offentliga ursäkter och tillgängliga chefer.
Dold bakom byggställning
Dessutom tycks slumpen ha gjort att det samtidigt pågår en renovering av fastigheten, vilket gör att alla nyhetsinslag endast visar en byggställning.
När ett flygplan kraschar brukar ju bolag enligt myten snabbt måla över loggan så att den inte ska synas på bilder. Enligt den logiken har Coco & Carmen lite bättre förutsättningar att överleva händelsen än om alla intervjuer med förbipasserande på gatan hade skett utanför en synlig restaurang.
Mild kritik från kollega
Det är också slående hur många gäster som verkar välvilligt inställda, trots den allvarliga händelsen.
När Aktuellt rapporterade om händelsen på torsdagskvällen låg tyngdpunkten på en intervju med en av de drabbade. Denna person är dock rätt mild i sin kritik. Allt var gott, och shit happens typ.
Intervjupersonen tycker också att restaurangen hanterat saken väl, de har ju skickat mejl. Den drabbade påpekar att sånt här kan hända vem som helst.
Vad som inte framkommer i inslaget är att den intervjuade, Birgit Malmcrona, är en kollega. Hon är en av de krögare som blev smittad under en lunch och därefter fick söka vård.
Hon har antagligen en större förståelse än många andra för hur lätt det kan bli fel. I inslaget titulerades hon endast som ”drabbad”. Men tittarna hade nog förtjänat att få veta mer än så.
I skrivande stund pågår utredningar om vad som orsakat utbrottet, och det ska förstås bli spännande att följa.
Felkällan lär betyda mycket för branschens framtida hantering av det ständigt närvarande listeriahotet. Men tills vidare tycks Coco & Carmen ändå haft en viss tur i oturen.
Listeria
- Listeriainfektion orsakas av bakterien Listeria monocytogenes som är allmänt förekommande i naturen. Den finns i jord, vatten och i tarmen hos många däggdjur, inklusive hos människor.
- Människor smittas framför allt via förorenade livsmedel. Listeriabakterier är tåliga och kan växa i kylskåpstemperatur. Typiska risklivsmedel är därför produkter med längre hållbarhetstider som rökt och gravad lax, mögel- och kittostar, färdigrätter och förpackade charkvaror.
- Det är ovanligt att människor får några allvarliga symtom när de blir sjuka, men riskgrupper som äldre och gravida kan drabbas av allvarlig sjukdom i form av blodförgiftning (sepsis) eller hjärnhinneinflammation (meningit).
- Listeriainfektion kan behandlas med antibiotika.
Källa: Folkhälsomyndigheten