Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Vi kan inte strejka mot vårt eget kollektivavtal«

»Vi kan inte strejka mot vårt eget kollektivavtal.« Så förklarar HRF:s förbundsordförande John Herrström att extrapersonal fick tas in när två syndikalister strejkade på Sodexho i Luleå.

Publicerad 27 november 2002

Hotell- och restaurangfacket är strejkbrytare. Det anser två strejkande diskare och deras organisation, den syndikalistiska fackföreningen SAC som står utanför LO.
»Vi har handlar helt enligt reglerna« säger både företaget och Hotell- och restaurangfacket.

Bakgrunden är att en av de två diskarna har arbetat länge hos universitetets restaurang som drivs av Sodexho. Den andre var ung och nyanställd. Diskarna ville att den nyanställde skulle få lika hög lön som sin mer erfarne kollega. Företaget sa nej och därmed utbröt strejken. Då tog företaget in extrapersonal för att diska.
Det har orsakat debatt.
De två som strejkade är med i SAC. Och de tycker att det var strejkbryteri när arbetsgivaren satte in ny personal från arbetsförmedlingen

Varför höll sig inte HRF neutralt? Varför tillät man att någon gick in och utförde de strejkandes jobb?
– Vi respekterar deras rätt att strejka, men vi stödjer inte deras strejk, säger HRF:s ordförande John Herrström.
– Det finns ett kollektivavtal, som vi har tecknat och som gäller. Vi kan inte strejka mot vårt eget kollektivavtal, fortsätter han.
Enligt avtalet ska den med lång erfarenhet ha högre lön.
– Det är en löneskillnad som är sakligt motiverad och något som våra medlemmar och de allra flesta människor stödjer, säger John Herrström.

SAC har inget kollektivavtal på arbetsplatsen och har inte heller begärt att få det. Strejken bröt ut en torsdag. Efter tre dagar avbröt de två diskarna strejken. De var välkomna tillbaka och kommer inte att drabbas av några repressalier.
– Vi har inte gjort någonting med anledning av deras strejk, säger Maria Eriksson, platschef på restaurangen.

Om SAC
SAC eller syndikalisterna har cirka 12 000 medlemmar i hela landet. Föreningen står utanför LO och de två organisationerna konkurrerar om medlemmarna. SAC anser att det inte ska finnas några löneskillnader alls. Alla ska ha samma lön, oavsett yrke.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan