Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så fick 9 av 10 invandrare jobb i branschen

?De övertalade oss att det här var bra och att utbildningen skulle leda till jobb inom hotell- och restaurangområdet. Så jag tänkte att det får de bevisa, säger Atah Mouhammed och skrattar.

Publicerad 3 december 2002

Atah Mouhammed och 60 andra fick jobb efter ett halvår av praktik och studier, genom ett projekt som kallas »Framtid inom hotell- och restaurang«
Syftet var att ge nyanlända invandrare jobb, och att ge företagen i hotell- och restaurangbranschen bra och fungerande arbetskraft.
Först får deltagarna läsa tre veckor teori och lära sig svenska språket, svensk kultur, branschkunskap och servicetänkande. En representant från facket berättar om lagar, avtal och regler.
Senare varvas studier och praktik. Mentorer och handledare ser till att de kommer in i arbetstempot och att vardagssvenskan flyter.
?  Det är bra träning att få prata med svenskar. En lärare lärde mig många uttryck. »Sluta slingra dig« och »flåsa dig i nacken« är två av mina favoriter, säger Atah.
Projektet varade från maj 2001 till oktober 2002. Och resultatet är lyckat: 91 procent, 61 deltagare av 67, har fått anställning i företag i branschen.
Flera parter samverkar i projektet, bland annat Hotell- och restaurangfacket, Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, arbetsförmedlingen och integrationsförvaltningen.
Under nästa år kommer liknande projekt att starta i Malmö och Göteborg.

Läs mer: www.shr.se

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här