Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ont om råvaror – men gott om späckhuggare

Köket rör sig och fisken till soppan får man fånga själv. En skeppskock på Lofoten får utstå många prövningar. Men det kompenseras av lekfulla späckhuggare och ståtliga havsörnar tio meter från spisen.

Publicerad 15 februari 2002

Kalle Almberg från Göteborg antog utmaningen att vara kock på S/J Anne Margarethe under sex veckor på Lofoten i Norge. Hans uppgift är att servera god mat till gästerna som är ombord på späckhuggarsafari.
Hans arbetsdag börjar tidigt. Klockan 05.30 står han redan i byssan och bakar bröd som förföriskt väcker gästerna ett par timmar senare. Gäster som förstås kommer till ett frukostbord som varken saknar gröt eller ägg ? de ska stå sig länge ute på däck på spaning efter späckhuggare.
När båten ger sig i väg på jakt efter valarna, i någon av de många fjordarna på Lofoten, får Kalle en välbehövlig tupplur, innan det är dags att förbereda lunchen. Den består oftast av fisksoppa eller pasta med renskav.
Det gäller att hålla det enkelt, för varken kock eller gäster vill vara länge under däck om det rullar eller om det finns val i närheten.

Fiskar fisken själv
Fisken till soppan har Kalle för det mesta fiskat själv. Någon gång blir det torsk, men för det mesta blir det sej ? ibland baddare på upp till tio kilo. Den räcker till många, men är ingen höjdare att filea, tycker Kalle. Är fiskelyckan dålig, handlar han på Fiskemottaget där det går att få tag på billig torsk och hälleflundra.
Råvarorna ska komma från Lofoten med omnejd. Turisterna har köpt en ekoturismresa, vilket innebär att man ska gynna lokalbefolkningen genom att handla mat på orten. Förutom fisk blir det därför ofta Lofotslamm till middag ? ett djur som finns på alla öar.
Till det serveras mest rotfrukter och mandelpotatis. Det finns inte så mycket annat här uppe vid den här årstiden. Men det klarar Kalle bra tycker researrangören Annelie Utter, som är full av beundran för Kalles kokkonst.
? Vi har ätit hans mat varje dag i snart sex veckor och har inte tröttnat än. Han är en mästare på att variera morötter och kålrötter. Och fisken ska vi inte tala om, säger hon förtjust.
Att utbudet av råvaror var så begränsat kom lite som en chock för Kalle, som minns första gången han gick till affären för att handla.
? Ingenting av det som jag planerat för fanns. Jag fick ändra hela menyn på stående fot. Nu har jag även lärt mig att jag måste gå till två affärer varje gång jag handlar för att få mina varor.
Bristen på råvaror är det som Kalle tycker är det svåraste med jobbet. Och så köket förstås.
Det är svårjobbat och saknar i stort sett diskbänk. Men han har lärt sig att jobba efter de förutsättningar som finns, och kommer verkligen att uppskatta ett riktigt kök när han kommer hem.

Tog en paus som fönsterputsare
Det bästa med jobbet är kontakten med gästerna. De matintresserade står gärna och ser på när han jobbar och ber om recept. Och Kalle sitter alltid med och äter, och får direkt höra allt positivt som sägs om maten. Den känslan vill han hanpå den lilla krog, som han drömmer om att öppna någon gång.
Hemma i Göteborg jobbade Kalle bland annat på restaurang Kock & Vin. Men i somras putsade han fönster.
? Det blev för mycket jobb, och jag tyckte inte att det var kul att laga mat längre.
Men det visade sig vara ännu tråkigare att putsa fönster och lusten för matlagning kom tillbaka.
När Kalle kommer tillbaka från Lofoten ska han jobba på Sjömagasinet. Sedan vill han gärna jobba utomlands igen, men denna gång på lite varmare breddgrader.
? Spanien eller Italien vore inte så dumt. Där finns det trevlig mat, och jag vill gärna lära mig laga tapas.
Kalle har snart gjort sina sex veckor ombord och tycker att det ska bli ganska skönt att få komma hem. Det har varit fantastiskt att se alla späckhuggare och havsörnar, men han är inte tillräckligt djurintresserad för att uppskatta det i längden.
? Jag är mer en skogsmulletyp som tycker att en kantarell är mer spännande än en stor späckhuggare.

Kalles tips för dig som vill jobba på båt:
? Ha inte för stora förväntningar på köket.
? Ha en reservmeny om inte alla ingredienser finns.
? Tänk på att du får bo litet och tätt in på andra människor.
? Skaffa en pannlampa ? enda lösningen när strömmen går.
? Ha intresse för djur eller vad syftet med båtresan kan vara.

Bildtexter(Foto Annelie Utter, Elisabeth Omsén)
Kalles gäster äter en tidig frukost och står sedan på däck och spanar efter späckhuggare.
Kalle Almberg fiskar själv torsk och sej till fisksoppan. Researrangören håller på med eko-turism, och råvarorna ska vara lokalt producerade.
Fisk eller lamm. Utbudet av råvaror var inte så stort. Men Kalle fick beröm för sin matlagning ändå.Kalle är 25 år. Efter veckorna som kock ombord vill han gärna jobba i något varmt land som Spanien.
Kalle lagar maten och sitter själv med och äter. Då får han höra vad gästerna tycker.
När köksbänken gungar är det svårt att få maten snygg på tallriken.
Kalles hembakade bröd sätter piff på måltiderna.
Räkor är det ingen brist på. De får ingå i förrätten.
Lamm och morötter. Två byggstenar i Kalles matlagning ombord. Han blev chockad när han gick i land för att proviantera ? det fanns ju inget på butikshyllorna.   

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här