Mitt vill se mer 
närodlat fackarbete
Ombudsman Katarina Lindquist, assistent Helena Laulainen och Micke Mossberg, avdelningens kassör och ombudsman. Foto: Pernilla Wahlman
På jobbet mitt förbund
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Mitt vill se mer närodlat fackarbete

Läs på i avtalet, utse förtroendevalda och våga ta ett första snack med arbetsgivaren. Det är tipsen från HRF-gänget i vidsträckta avdelning Mitt, som vill att medlemmarna ska utnyttja möjligheten med lokal organisation.

Publicerad 19 maj 2011

De HRF-anställda i avdelning Mitt ser varandra ganska sällan. Avdelningen täcker fyra stora och delvis glesbefolkade län, så de personliga mötena går i första hand till medlemmarna.
– Vi på avdelningen kan höras av per ­telefon om det är något, säger Micke Mossberg.
Avstånden gör också det extra viktigt med engagerade medlemmar. Mitt satsar på att öka den fackliga aktiviteten på arbetsplatserna under året.
Avdelningen ska förstärkas med en person  som under fyra månader ska ägna sig åt att värva medlemmar och starta klubbar.

Men redan nu, och även utan klubb, kan en medlem engagera sig i sin egen sak. ­
– Testa att själv ta upp frågan med arbetsgivaren först. Det är inte alla som medvetet gör fel och försöker luras, tipsar Katarina Lindquist.
En anställd som är lite påläst om vad som står i avtalet har en extra fördel, både i kontakten med arbetsgivaren och med HRF.
– Ta reda på om det finns ­kollektivavtal, vilket kollektivavtal det är och vad det står i det, säger Helena Laulainen, som är ­assistent på avdelningen och finns på kontoret i Gävle.
– Det är en bra bok att ha lite koll på, säger Katarina.

Paragrafer och formuleringar kan dock väcka lika många frågor som de ger svar. Gänget i Mitt hjälper gärna till och förklarar.
Tyvärr är det ibland svårt för medlemmar att komma fram på Helenas telefonlinje.
Hon får många samtal från enträgna arbetsgivare som ­behöver ha fackets utlåtande för att anställa immigrerad arbetskraft, liksom frågor om ärenden från arbetsförmedlingen.
– Jag har medlemmar som skulle behöva prata med mig. Det här är arbete som inte ger medlemsservice eller stärker facket, säger Helena Laulainen.
– På något sätt har vi, i ­arbetsgivarnas ögon, blivit ansvariga för hela karusellen fast det egentligen är Migrationsverket som fattar besluten. Samtidigt är utlåtandena vår chans att kunna kontrollera processen, säger Micke ­Mossberg.

Kort om Mitt

Antal medlemmar: 3 672
personer vid årsskiftet.
Geografiskt område:
Dalarna, Gävleborg, Jämtlands samt Västernorrlands län. Avdelningskontor i Gävle.
Stora arbetsgivare: Scandic, Skistar, McDonalds.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.