Arbetspasset På jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Klassperspektivet saknas”

Tillfälliga jobb och deltider är LO-medlemmarnas problem i livspusslet, inte tidsbrist, säger Joa Bergold.

Publicerad 22 oktober 2013
inlinebild
Joa Bergold är utredare i familjepolitiska frågor på LO. Foto: LO

Kampen för att få livet att gå ihop ser olika ut för olika grupper. I dag handlar debatten kring livspusslet allt för mycket om tjänstemännens verklighet. För LO-arbetarnas ­vardag behövs ett nytt begrepp. Det säger Joa Bergold, utredare i familjepolitiska frågor på LO.
– Livspusselbegreppet slår an, det är något som vi kan relatera till och som beskriver något centralt. Samtidigt är det problematiskt eftersom det är ett tjänstemannabegrepp som handlar om tid, mer än om möjligheten att försörja sig. Problemet är framför allt de lösningar som presenteras. Det saknas ett klassperspektiv, säger hon.

Det behövs en diskussion kring LO-­medlemmarnas villkor på arbetsmarknaden, säger Joa Bergold. Det handlar om tryggare anställningar, bättre löner och arbetsmiljö.
– Det kan handla om att du har en visstidstjänst eller inte får  heltid. Då kanske du måste ta de där obekväma passen för att få ob-tillägg och få ihop ekonomin, trots att du har familj.

Just anställningsformerna tror Ella Niia, HRF:s ordförande, orsakar de flesta problemen i hotell- och restaurang­arbetarnas livspussel. Drygt 44 procent av de anställda i branschen har en tidsbegränsad anställning.
– Det är ett problem med alla otrygga anställningar. De för med sig så många saker, som att det inte är säkert att du får barnomsorg. Det blir omöjligt att planera sitt liv. För den enskilde är det här helt förödande.
HRF har i de senaste avtalsrörelserna drivit krav på att anställningsformerna ska ses över. Politiskt driver förbundet även krav på bättre kollektivtrafik samt barnomsorg på obekväma arbetstider.
– Vi vill ha barnomsorg anpassad till dagens samhälle där fler och fler branscher har verksamhet dygnet runt. I dag är det många som inte har mor- och farföräldrar omkring sig, säger Ella Niia.

Samma sak säger Joa Bergold på LO. Vi förväntar oss ett samhälle med service kvällar, helger, och nätter och samhället måste också svara upp för dem som måste arbeta då, säger hon. För dessa grupper är de så kallade rot- och rut-avdragen inga lösningar. Snarare tvärtom.  
– Lösningar som ersättning för hushållsnära tjänster och vårdnadsbidrag minskar pressen på kommunerna att leverera denna service. Det bygger på att individen själv får hitta sätt attlösa sin vardag. Om du då inte kan betala och ändå arbetar till åtta på kvällen så är det ditt eget problem.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här