Här jobbar bara designproffs
Foto: Anna-Lena Lundqvist
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Här jobbar bara designproffs

Avalon är fullt med möbler och föremål från kända formgivare. Nu går alla anställda en designutbildning och kan bjuda gästerna på stilsäkra svar.

Publicerad 20 april 2011

Ägget. Cone chair. Åskbollen. Alla som kliver in genom dörrarna på hotell Avalon, mitt i centrala ­Göteborg, möts direkt av en rad kända designföremål. Bekanta för vissa. Nya för andra. Men väldigt sällan intetsägande för någon. Efter bara någon minut i lobbyn haglar utropen, »Åh, vilken fin fåtölj!« ­eller »Wow, vilken snygg lampa som hänger där!«.
Gästerna frågar och de anställda svarar. Så gott de kan. Under våren får alla som jobbar på Avalon chansen att bli trygga i sina kunskaper om hotellets inredning.  
 Servitören Fredrik Svensson har jobbat på hotellet i tre år. Han är en av dem som ofta får ta emot gästernas frågor, sådana som trots hans yrke inte alls bara handlar om menyer, mat och dryck.
– Folk undrar dagligen vad det är för stol de sitter i. De flesta är mer medvetna nu för tiden, de vill veta var saker och ting kommer ifrån, oavsett om det är öl, vin eller möbler, säger han.
Eftersom Avalon är ett av få hotell i ­Sverige med uttalad designprofil, och ­dessutom medlem i Design hotels, ökar förstås förväntningarna. Och kraven på personalens kunskaper.
– Vi har många gäster som kommer hit bara för att det är ett designhotell. Att inte ha någon kunskap om vad vi har för föremål skulle kännas respektlöst, säger Fredrik.
 
För att stärka hotellets inriktning har Avalon inlett ett samarbete med Röhsska museet, som är ett museum för mode, ­design och konstslöjd. Under våren och sommaren ska de bägge arbetsgivarna låta sina anställda ta del av workshops och utbildningsdagar. Det ska ­ordnas utställningar på både museet och hotellet. Menyerna ska få nya inslag med olika teman. Men framför allt ska all personal få en god känsla för vad hotellets designprofil innebär.
– Syftet är inte att mitt i natten kunna svara på var stolen på femte våningen kommer ifrån. Men vi vill att alla ska känna att vi är på rätt spår. Att den design vi har här har både en historik och ett värde för framtiden, säger hotellchefen Elisabeth Thomson.
 
Startskottet går en kall, solig februaridag. Lokalen är Röhsska museet och ­hotellets halva personalstyrka är på plats. Resten ska dit dagen efter. Några är där för första gången, medan en del är stammisar sedan länge.
Museichefen Ted Hesselbom ger en snabb exposé över 1900-talets viktigaste epoker. Matar på med föremål och formgivare bra att ha koll på. Som Alvar Aalto, Arne Jacobsen och Verner Panton. Eller svenska designgruppen Front, som står bakom den annorlunda vas, Blow away, som finns i två exemplar i hotellets reception.
Ted Hesselbom poängterar att samarbetet med Avalon bygger på ett ömsesidigt utbyte.
– Hotell och museer har mycket att lära av varandra. Vi kommer från olika världar. Hotellets handlar om sälj och att tänka kund. Sådant som är tabu på hos oss på museet, där det mesta går ut på att lära ut saker, säger han.
 
Tillbaka på Avalon någon månad senare. Nu har form- och designkunskaperna hunnit sjunka in lite och man har även avverkat ytterligare ett utbildningspass på Röhsska. Den gången med fokus på hotellets »brand book«, en slags handbok för varumärket.
Fredrik Svensson tycker att han redan har börjat få användning för sina nya kunskaper.
– Jag hade nog ett hum om ganska mycket även innan utbildningen. Men det är lättare att jobba nu när man inte behöver gå och slå upp allt möjligt hela tiden, säger han och fortsätter:
– När man kan mer om historien bakom ett föremål blir det en form av storytelling i arbetet.
 Anna Jonsson tillhör också serveringspersonalen och har jobbat på hotellet ungefär lika länge som Fredrik. Hon tycker att utbildningen på Röhsska har gett henne bättre koll.
– Inte minst var det kul att se att möbler som gästerna sitter i hos oss, är musei­föremål på Röhsska, säger hon.
Fredrik håller med. Som exempel tar han en fåtölj från den italienska Memphisgruppen.
– På museet har de en nästan likadan. Deras är inglasad och hanteras med vita handskar. Vår används dagligen, säger han.
 
Städerskan Bernadett Lussi träffar inte gästerna på samma sätt som Fredrik och Anna gör. I stället har hon en annan närhet till föremålen, rent fysiskt. När hon jämför med andra hotell hon har jobbat på säger hon att det både är lättare och svårare att städa här på Avalon.
– Många gäster vet att möblerna är värdefulla och uppskattar rummen, så det är inte så smutsigt som det kan vara på andra hotell. Samtidigt kräver hotellets rykte att vi är noggranna och det finns en massa detaljer på rummen som tar tid, säger Bernadett.
Hon tror att även den som inte är ett dugg designintresserade kan bli det på Avalon.
– Det är roligt att få lära sig mer. Jag ­känner att vi är unika och blir lite stolt, säger hon.


Formspaning på Avalon

I korridoren på våning tre finns Eero Arnios berömda fåtölj »Åskbollen« från 1960-talet, känd från bland annat filmen »Men in black«.
Andra fåtöljer är »Karuselli« av Yrjö Kukkapuro och »Embryo Chair« av Marc Newson. Några av rummen har Arne Jacobsens »Svanen« i möblemanget. I hotellets stora konstsamling ingår verk av Picasso, Jan Håfström, Ernst Billgren, Jens Fänge, Martin Parr och Mary Ellen Mark.

h4>Så får personalen designkoll

Samarbetet mellan Röhsska museet och First Hotel Avalon omfattar personal på både museum och hotell. I utbildningen ingår designhistoria och föremålsanalys, brand-booking och »det goda värdskapet«. Mellan den 12 maj och den 30 september visas utställningar på både museum och hotell på temat »Imperfekt – presens – futurum«. Hotellets menyer och drinklistor får inslag från de ­tidsepoker som visas upp i utställningarna. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här