Nyheter avtal 2012
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lönerna halkar efter

Jämfört med vad den genomsnittliga privatanställda arbetaren tjänar så ligger en hotell- och restauranganställd långt efter. Och glappet ser inte ut att minska.

Publicerad 10 april 2012
Lönerna halkar efter

I december 2010 var den genomsnittliga timlönen för en privatanställd arbetare 143:50 kronor utan övertidstillägg. Samma månad tjänade en genomsnittlig arbetare i hotell- och restaurangbranschen 123:10 kronor i timmen, alltså drygt 20 kronor mindre. Hotell- och restaurangarna ser dessutom ut att halka efter ytterligare. I december 2011 var den genomsnittliga timlönen för arbetare i den privata sektorn 146:90 kronor, medan hotell- och restaurangarbetarna tjänade 125:80. Skillnaden hade då ökat till drygt 21 kronor.

Statistiken

Genomsnittlig timlön i hotell- och restaurang, handeln och samtliga privatanställda arbetare. Utan övertidsersättning och rörliga tillägg.
Statistiken för 2011 är än så länge preliminär och fastställs först efter 12 månader. Källa: Medlingsinstitutets konjukturlönestatistik.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.