Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Dubbelt så många varslade

I oktober ökade antalet arbetslösa i Hotell- och restauranganställdas a-kassa totalt med 270 personer. Och fler kan det bli i framtiden, 199 personer varslades om uppsägning under månaden.

Publicerad 14 november 2012

Under oktober fick Arbetsförmedlingen in varsel för 199 av hotell- och restaurangbranschens anställda. Det är dubbelt så många som månaden innan, och sex gånger så många som för ett år sedan. Två tredjedelar av varslen berodde på att företaget lagts ned eller gått i konkurs. Ytterligare 10 anställda varslades om minskad arbetstid.

Hotell- och restaurang är inte den enda drabbade branschen. Under oktober ökade varslen om uppsägning totalt med 40 procent till 10 300 personer, dubbelt så många som samma period 2011.
– Det blir allt tydligare att det undan för undan sker en försvagning på arbetsmarknaden. Den totala arbetslösheten ökar. Till detta kommer snabbt stigande antal varsel, säger Clas Olsson, Arbetsförmedlingens analyschef, i ett pressmeddelande.

I Hotell- och restauranganställdas a-kassa ökade det antalet arbetslösa och sysselsatta i program med sammanlagt 270 personer under oktober. I slutet av månaden var totalt 11187 av HRAK:s medlemmar  inskrivna som arbetslösa i någon form. Jämfört med oktober förra året är dock ökningen inte så markant. Då var 11 090 medlemmar i samma situation.

HRAK:s medlemmar i oktober 2012

Förra månadens siffror i parentes.

  • Öppet arbetslösa: 4728 personer (4668)
  • Deltidsarbetslösa: 2708 personer (2640)
  • I program med aktivitetsstöd: 3751 personer (3605)

Källa: Arbetsförmedlingens månadsstatistik

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.