Den 30:e november 2016 gick den borgerliga alliansen ihop med Sverigedemokraterna och fällde regeringens förslag om krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling.
I den svenska arbetsrätten är det kollektivavtalet som utgör grunden för trygga anställningar och rättvisa löner. Vi ser det som självklart att de tjänster som upphandlas av statliga företag också ska säkerställa att rimliga villkor gäller för de arbetare som utför dessa.
Styrelsen för Hotell- och Restaurangfacket avdelning 05 Syd anser att beslutet kommer leda till att anställda i de företag som upphandlas kommer få ännu sämre trygghet och villkor än vad de redan har. Vidare innebär detta att seriösa företag i sin tur inte kan konkurrera på lika villkor, utan lönerna dras med mot botten.
Varför anser inte alliansen och SD att svenska arbetstagare ska kunna leva på sina löner? Varför anser man att kollektivavtalets övriga krav på säker arbetsmiljö och trygga anställningar inte är viktiga? Varför ska arbetstagare inte kunna leva ett drägligt liv?
Hej Sofie!
Som VD, försöker jag besvara några av dina frågor.
1) -Att ge så låga löner som möjligt, ser många bolagsägare som ett sätt att hålla ner kostnaderna, o därmed öka vinsten i sitt bolag. •Här tycker jag kollektivavtal är urusla. Vi ger de anställda betydligt bättre villkor. Det handlar bla om att ha kunskap och vetskap om hur man skall driva bolag. Invest i ”HumanKapital” är oerhört viktigt!
Vi förhandlar med var och en, för att hitta ett upplägg som funkar för båda.
Fackets tid är historia och förlegad uppenbarelse, tyvärr.
Jag har själv varit facklig förtroendevald. (Då inom Kommunal)
Det är dags att vakna upp, o ta ansvar för sig själv.