Debatt Insändare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Unga far illa på arbetsmarknaden!”

Hur kan seriösa arbetsgivare acceptera att andra konkurrerar genom att dumpa löner under avtalsenlig lön?

Publicerad 9 november 2009

Hur kan arbetsgivarföreningarna acceptera att ungdomar ”provjobbar” utan lön? Detta är ju ett hot mot deras medlemmar som är schyssta arbetsgivare! Hotet är överhängande för då krogen bredvid kanske dumpar lönerna blir det en snedvriden kronkurrans!

Jag vill se ökat engagemang från SHR:s (Sveriges hotell- och restaurangföretagare) sida för att motverka lönedumpning och försämrade villkor. Ställ även krav på näringsidkare som inte har avtal – som i många fall låter ungdomar jobba för slavlöner eller i värsta fall ingen lön alls!

Arbetstagarorganisationerna ställer upp och hjälper ungdomar genom bland annat rådgivning på ”Fackets hjälptelefon”.
Jag träffar många arbetsgivare som kämpar för att de och deras anställda ska ha en dräglig vardag. Så därför är det med avsmak som man träffar arbetsgivare som behandlar ungdomar illa! De förstör inte bara för sina anställda utan även för kollegorna i branschen som är seriösa och bra arbetsgivare.

Även om man ser till försäkringar så alla företag som har avtal har försäkringar! De försäkringar som finns i avtalen ger ett fullgott skydd om det händer en olycka på arbetsplatsen. Det finns inga garantier för att det finns försäkringar på en avtalslös arbetsplats. Det finns inga garantier för att få lön eller schyssta villkor.
Seriösa företag har kollektivavtal. Låt oss göra enad front mot oseriösa arbetsgivare som utnyttjar ungdomar!
Ät aldrig på en avtalslös restaurang.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här