Debatt Insändare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sex timmars arbetsdag

HRF-medlemmarna Sayuk, Beata och Jaqueline vill att en arbetsdag för heltid kortas till sex timmar.

Publicerad 26 maj 2014

När man gick ner från 48 till 40 timmars arbetsvecka fick vi en växande välfärd i Sverige. Arbetslösheten minskade vilket gav staten mer pengar i form av skatter och ett minskat behov av sjukvård. Vilket gör att staten kan spara pengar.
Varför skulle inte det kunna hända igen om vi gick ner till 30-timmarsvecka? 40 timmars arbetsvecka infördes 1973, men sedan dess har arbetsmängden knappt minskat trots att produktiviteten ungefär fördubblats.

Högern trodde att det skulle bli mer kostsamt för företagen när man gick ner till 8 timmars arbetsdag, men de hade fel och produktiviteten ökade i stället per anställd och timme.
I dag har vi i hotell- och restaurangbranschen en tuff arbetsmiljö med obekväma arbetstider och långa arbetsdagar. Sjukskrivningarna ökar och antalet personer med förslitningsskador stiger, vilket i sin tur leder till låg pensionsålder.

Några företag har redan testat att gå ner till 30-timmars vecka och lyckats bra i företaget. Bland annat Toyota i Mölndal och på konsultföretaget Brath i Stockholm. Om de anställda mår bra så gör de ett bra jobb. De anställda är ansiktet utåt och de pratar gott om företaget så är det gynnsamt för företaget.

Hösten 2007 visade amerikanska sajten salary.com att anställda med åtta timmars arbetsdag slösar bort 20 procent av sin arbetstid på privata angelägenheter. Då talar man plötsligt om 60 000 kronor per anställd och år i bortkastade löner och arbetsgivaravgifter. Samt fler slarvfel, för personalen orkar inte hålla igång i åtta timmar.

Fördelar med sex timmars arbetsdag

  • Ger ett humant samhälle där vi kan klara framtidens krav med mänskliga arbetsvillkor.
  • Man hinner vila upp sig, vilket minskar förslitningsskador och stress, mindre sjukskrivningar.
  • Mer tid för umgänge med familj och vänner, man blir positivare och friskare. Det leder till ökad livskvalitet.
  • Många orkar med jobbet längre och vill gå i pension senare.
  • Fler får jobb vilket leder till ett bättre samhälle.
  • Orkar engagera sig mer i en hobby eller sportaktivitet, bidra till samhällsutvecklingen.

Slutsatsen är att införandet av sex timmars arbetsdag är en lönsam affär som innebär att mer arbete kommer att utföras och vi får ett välmående samhälle.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här