Nyheter schema

Schemaändringar drabbar privatliv

Schemaändringar gör det svårt att planera privatlivet för sex av tio HRF-medlemmar. Många arbetsgivare bryter mot kollektivavtalets bestämmelser kring schemaläggning.

Publicerad 18 oktober 2016
Schemaändringar drabbar privatliv
Hotell- och restaurangfackets enkät om schemaläggning visar att det är vanligt med förändringar i arbetstiderna.
HRF:s avtalssekreterare Per Persson
HRF:s avtalssekreterare Per Persson. Foto: Ann Patmalnieks

Scheman som ändras med kort varsel hör till vardagen för många som arbetar inom hotell- och restaurangbranschen. Det visar en medlemsenkät från Hotell- och restaurangfacket.

Var femte av dem som svarat får sitt schema ändrat varje vecka. Nästan var tredje får ändringar varje månad. Bara var tionde har scheman som ligger helt fast. Följden blir att sex av tio HRF:are har problem med att planera sin fritid på grund av schemaändringar.
– Man blir mörkrädd, ledsen och förbannad när man ser hur svårt det är för anställda i branschen att få arbete och privatliv att gå ihop, säger Per Persson, avtalssekreterare för HRF.

Nästan var tionde av dem som svarat är aldrig ledig två dagar i sträck. Det är även många som inte har ledigt på eller i anslutning till helgen. En tredjedel har sina lediga dagar under tisdag till torsdag.

Mer om enkäten

HRF skickade enkäten till alla medlemmar som det fanns mejladress till, cirka 20 000 av de totalt drygt 30 000 medlemmarna. Det kom svar från 2 500 personer. Av dem var 67 procent kvinnor och 32 procent män. Det var 57 procent som arbetade heltid, resten deltid. Bland dem som svarat var yrkesgruppen restaurangbiträden underrepresenterade i förhållande till hur många de är i branschen, medan kockar var överrepresenterade.

Med utgångspunkt från resultatet bedömer HRF att minst en av fyra arbetsgivare bryter mot kollektivavtalets bestämmelser kring schemaläggning. Det krävs enligt avtal 14 dagars framförhållning, något som troligen inte finns när schemat ändras dagligen, varje vecka eller helt saknas.

I enkäten har medlemmarna kommenterat hur de drabbas av den dåliga schemahanteringen. Flera berättar om svårigheter att boka tandläkare och läkare. En kvinna skriver: ”Är gravid i vecka 35 och har inte kunnat boka in tid till barnmorska pga schemabyte”. Andra vittnar om svårigheter att planera det som rör familj och barn. Det går inte att ge besked om tider till förskolan. Förhållanden kraschar när det bara finns tid att umgås på förmiddagar.

Missförhållandena drabbar inte bara medlemmarna och deras familjer, menar Per Persson.
– I förlängningen kommer människor inte att vilja jobba i vår bransch.

Vad gör då HRF för att medlemmarna ska få rimligare scheman? Per Persson pekar i första hand på vikten av att förbättra kollektivavtalen. HRF fick i senaste avtalsrörelsen in en skrivelse om att att arbetsgivaren i sin schemaplanering ska arbeta för att undvika schemaändringar.

Per Persson räknar med att HRF:s och Vistas framtidsråd ska ta upp frågan.
– Både arbetsgivare och arbetstagare kan lära sig att göra schemaplanering bättre. Jag inser också att det inte är lätt, men det finns hjälpmedel och teknik. I mångt och mycket handlar det om okunskap och oförmåga att se framåt.

Under HRF:s avtalskonferenser har Per Persson frågat hur många av deltagarnas arbetsgivare som schemaplanerar i tillräckligt god tid.
– Folk hånler eller gapskrattar, för det existerar inte. Jag skulle vilja gå så långt som till att säga att arbetsgivare stjäl tid och privatliv. Man ska alltid vara beredd på att gå in och jobba eller tvärtom inte jobba när man trott att man ska göra det. För dem som arbetar deltid och har flera jobb blir det helt omöjligt.

Så säger Gröna Riks-avtalet

”Innan arbetsgivaren fastställer/ändrar arbetstidsschema ska samråd ske med berörda anställda. Samråd ska ske senast 14 dagar innan det börjar gälla, om inte annat överenskommits. Arbetsgivaren får göra schemaändringar på grund av orsaker direkt kopplade till verksamheten. Arbetsgivaren ska i sin schemaplanering arbeta för att undvika schemaändringar.”

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här